Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom puzzelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Is het buiten slecht weer en blijven jullie liever binnen? Pak er dan eens een puzzel bij. Niet alleen is puzzelen een gezellige gezinsactiviteit. Het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van je kind!

Misschien heb je weleens gehoord dat puzzelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Op sommige basisscholen worden er zelfs puzzeldiploma’s uitgedeeld om het puzzelen te stimuleren.

Waarom puzzelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Maar wat leren kinderen eigenlijk als ze een puzzel oplossen? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!

Motorische vaardigheden

Vooral bij kleine kinderen is puzzelen heel goed voor de motorische ontwikkeling. De eerste puzzels zijn vaak vormenpuzzels met grote stukken. Langzaam gaat dat over in legpuzzel waarbij stukjes in elkaar moeten worden gelegd om een geheel te vormen. Als jonge kinderen puzzelen ontwikkelen ze een betere hand-oog coördinatie.

Door te kijken naar de puzzel en het goede stukje daarin te plaatsen. Ook de fijne motoriek wordt gestimuleerd. Doordat kinderen de stukjes precies op de goede plek moeten leggen. Die kleine precieze bewegingen die ze door puzzelen leren helpen later ook bij het aanleren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld ook om makkelijker te leren schrijven.

Cognitieve vaardigheden

Ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen heeft baat bij het leggen van een puzzel. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om vormen te herkennen. In het begin zijn dit simpele vormen. Zoals een driehoek of vierkant. Later wordt dit ingewikkelder en leren ze de abstracte vormen herkennen van een legpuzzel. Daarnaast wordt ook het geheugen gestimuleerd als kinderen een legpuzzel maken. Ze moeten namelijk onthouden wel stukje ze niet paste op een bepaalde plek.

Emotionele vaardigheden

Als laatste worden er ook bepaalde emotionele vaardigheden getriggerd bij het puzzelen. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om een doel te stellen voor zichzelf. Het eerste doel is natuurlijk het oplossen van de puzzel. Als je kind ouder is komen daar nog andere doelen bij zoals de randjes bij elkaar zoeken. Ook het geduld wordt met een puzzel aardig op de proef gesteld. Het oplossen van een puzzel kan namelijk best wel een tijd duren. Zo leren kinderen geduldig en volhoudend te zijn en gefocust te blijven.

Je kind zich laten vervelen? Goed voor de ontwikkeling!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.