Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 23 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Larissa koopt nooit speelgoed voor haar kinderen: ‘Spelen met stenen, zand en blaadjes’

Sinds een aantal jaren koopt Larissa nooit meer speelgoed voor haar twee kinderen van vier en zeven jaar. Volgens haar bevordert dit de creativiteit: “Voor mij geen commercieel sensorisch speelgoed meer.”

Larissa* heeft een dochter (7) en een zoon (4). Na jaren lang bakken met geld uitgegeven te hebben aan allerlei soorten sensorisch en montessori speelgoed kwam ze erachter dat ze haar geld verspilde.

Speelgoed

“Het begon allemaal op Instagram. Ik zag allerlei influencers verantwoord houten speelgoed kopen voor hun kind. Dit wilde ik ook, want je wil natuurlijk alleen het beste voor je kind.

Ik maakte dagelijks voor mijn kinderen een sensory bin, met allemaal spullen erin. Zo kocht ik een speelbak met kinetisch zand voor bijna 60 euro. Ik zag meteen dat het geen succes was. Mijn kinderen speelden namelijk niet netjes met het zand, het zand zat binnen de kortste keren door de hele woonkamer. Ik kon net zo goed een zandbak in huis halen.

Commercieel sensorisch speelgoed

Ook kocht ik een mandala speelgoedset met houten figuurtjes voor 75 euro. Ook dit ging binnen de kortste keren door de kamer. Zo kocht ik nog meer commercieel sensorisch en Montessori speelgoed  voor belachelijke prijzen.

Niet lang daarna kwam ik erachter dat mijn kinderen helemaal geen speelgoed nodig hebben. Om met zand te spelen kon ik met ze naar het strand dat op een tien minuten rijden ligt. Uren speel- en beweegplezier hebben ze daar. Op een of andere manier verveelt het strand niet, zelfs niet als het regent.

In de natuur

Ik kwam erachter dat er nog veel meer in de natuur te vinden is. We gingen stenen zoeken in het park en de mooiste stenen gingen we verven. Ook gingen zelf mandala’s maken van stenen, blaadjes en schelpen. Daar hadden we helemaal geen dure houten blokkenset voor nodig.

Ik kwam erachter dat er in de duinen bij ons in de buurt een blotevoetenpad is voor kinderen. De kinderen vinden het heerlijk om hier op blote voeten te spelen en het zand, de takken, bladeren en het hout onder hun voeten te voelen. Sensorisch spelen zonder duur speelgoed.

Vermaak

En wat dacht je van een lieveheersbeestje over je handen laten lopen. Hoe sensorisch kun je het hebben? Nee, voor mij geen commercieel sensorisch speelgoed meer. Wij vermaken ons prima met stenen, zand en blaadjes.”

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Sensory play: leuke, simpele activiteiten om de zintuigen van je kind te stimuleren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.