Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Vrije Tijd 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Sensory play: leuke, simpele activiteiten om de zintuigen van je kind te stimuleren

Sensory play draait om activiteiten die de zintuigen van je kind stimuleren. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want jonge kinderen ontdekken de wereld om zich heen voornamelijk door dingen te voelen, horen, zien, ruiken en proeven.

Het friemelen aan materialen zoals zand, scheerschuim en rijst heeft nog veel meer voordelen. Het stimuleert de motoriek, het abstracte denkvermogen, de observatievaardigheden en het experimenteren. En de activiteiten kunnen kinderen ook rustiger maken!

Succes gegarandeerd: stimuleer de zintuigen van je kind met deze vijf activiteiten

Kinderen vinden sensory play ge-wel-dig. Het kost daarnaast ook nog eens weinig moeite om de activiteiten mogelijk te maken.

Kleine kinderen moet je wel in de gaten blijven houden, want we weten allemaal dat die donderstenen graag van alles in hun mondje stoppen…

1. Sensory bin (themabakken)

Vul een grote bak met rijst, zand of bonen en voeg hier themaspullen aan toe. Wil je een sensory bin met het thema ‘diep in de zee’ maken? Maak je eigen onderwaterwereld met plastic schelpjes, dolfijnen, schildpadden en haaien. Er valt voor ieder thema wel iets te bedenken…

Geef er een schepje of lepel bij en zoeken maar!

2. Knutselen en bakken met zoutdeeg

Knutselen en bakken met zoutdeeg is simpel en goedkoop. Als je bloem, zout, olijfolie en water in huis hebt, dan ben je er eigenlijk al!

De kinderen kunnen de mooiste figuren maken en deze kunnen uiteindelijk óók nog eens gebakken, geverfd, versierd en gelakt worden.

Hier vind je een recept voor zoutdeeg én leuke inspiratie!

3. Vingerverven (zónder troep)

Vingerverven is een feest voor kinderen, maar de troep die erbij hoort, is minder leuk… Nou, dit is dé oplossing.

Druppel verschillende kleuren verf op een blaadje, stop het blaadje in een sluitbaar, plastic zakje en het is tijd om te verven! Kind blij, mama blij.

4. Textuurballonnetjes

Heb je nog ballonnen in huis? Vul deze met zand, zout, maïs, knikkers, klei, rijst en haargel. Kunnen de kinderen voelen en raden wat er in de ballonnetjes zit?

5. Scheerschuim ijsjes

Oké, voor deze activiteit moeten jullie misschien even naar buiten. Tenzij je het geen probleem vindt als je huis onder de scheerschuim zit…

Vul een bak met scheerschuim, waterverf en laat je kind de meest kleurrijke ijsjes maken.

Wat is sensopathisch spelen en hoe doe je dit met je kids?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.