Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 6 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

8x dit kan je met de kinderen maken van zelfdrogende klei of zoutdeeg (met recept)

Kinderen vinden het heerlijk om met klei bezig te zijn, ga daarom een middagje samen met ze kleien. Met zelfdrogende klei of met dit recept voor zoutdeeg maak je ook nog eens de mooiste kunstwerkjes die je ergens kan neerzetten of ophangen.

Geen zelfdrogende klei in huis en de deur liever niet uit willen of kunnen? Maak dan zoutdeeg: zout brooddeeg waarmee je heel goed kan ‘kleien’ en wat uiteindelijk uithardt.

Recept zoutdeeg

De ingrediënten heb je vast wel in huis, houd altijd de volgende verhoudingen aan voor een soepel deegje: twee delen bloem, een deel zout, een deel water en een eetlepel (zonnebloem)olie. Voor twee tot drie kids meng je twee kopjes bloem, eenzelfde kopje zout en eenzelfde kopje water door elkaar, voeg een eetlepel olie toe en klaar is je zoutdeeg.

Kleine bloemkunstwerkjes

Maak mooie platte vormen van klei of het zoutdeeg, bijvoorbeeld een vierkant, cirkel of ovaal en druk hier bloemen of droogbloemen in. Zoveel als je wilt! Daarna kan je met de platte kant van een satéprikker een gaatje maken aan de bovenkant en als je kunstwerk droog en dus uitgehard is, dan hang je er een touwtje aan. Geef vervolgens je bloemkunstwerkje een mooi plekje aan de muur.

Klei-konijntjes

Vorm van bolletjes een lijfje en van kleinere bolletjes twee oren: varieer van opstaande oortjes tot een hangoor. Prik met de platte kant van een satéprikker gaatjes in het hoofdje voor de ogen en met de puntige kant maak je een liggend kruisje: het neusje. Nu nog een staartje en klaar zijn je konijnen.

Fossielen maken

Rol bolletjes tussen je handen en maak ze vervolgens plat. Zoek tussen je speelgoed vormen van spinnen, duizendpoten, hagedissen of als je die niet hebt: dino’s! Druk ze in de klei en maak zo je eigen fossielen. Met de dino’s kan je pootafdrukken maken. Laat de klei of het zoutdeeg aan de lucht drogen en geef je zelfgemaakte fossielen een mooi plekje in je kamer.

Cadeautje voor opa en oma

Zwaaien met die handjes! In de klei welteverstaan: druk je hand of voet in de klei en maak er een schaaltje van of snijd de vorm netjes uit. Druk met lettertjes je naam erin of schrijf je naam en de datum erop met verf of een stift als de klei droog is. Dat is nog eens een leuk cadeautje voor opa of oma als je ze weer ziet!

Een muurhanger van klei-kunstwerkjes

Maak een groot plak klei helemaal plat met een deegroller en snijd hier figuurtjes uit. Denk aan de maan en sterren, bloemen, wolken, de zon en een regenboog, dieren, dino’s: wat je maar wilt. Prik met een satéprikker een gaatje in de bovenkant van elk vormpje en laat ze goed drogen. Zoek een stevige tak in de tuin, maak ‘m goed schoon en laat deze ook drogen. Rijg nu touw door de klei-werkjes en bevestig dat aan de tak. Hang ook een stuk touw aan de tak, zodat ‘ie gemakkelijk aan de muur gehangen kan worden en voilà: klaar is je muurhanger!

Naambordje

Kijk of je ergens een stukje hout kan vinden waar je naam op past. Maak dan met klei of zoutdeeg alle letters van je naam en laat ze goed drogen. Bevestig de letters met lijm op de plank en hang je naambordje op aan de deur van je kamer.

Plantenbakjes

Vorm met zoutdeeg of zelfdrogende klei kleine plantenbakjes en laat ze goed drogen. Verf ze in je lievelingskleur en finish met een beschermende laklaag. Doe vervolgens aarde in de potjes en plant zaadjes of een stekje van een plant.

Een selfie van klei

Maak een zelfportret! Is dat gelukt? Maak dan ook je papa, mama, broertje en de poes na van klei!

Creatief met kids: 12x knutselen met dingen uit de natuur of eigen tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.