Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 5 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom logeren belangrijk is voor de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden

Is het nou eigenlijk spannender voor jou of voor je kind, zo’n eerste keer logeren? Het ene kind heeft er in ieder geval meer moeite mee dan de ander. Toch is het ook in die situatie goed je kind regelmatig ergens te laten logeren. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van een aantal onmisbare vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Pak de logeertas maar vast in. Tijd voor een sleepover!

Je kind ergens laten logeren

Ook als je kind van tevoren razend enthousiast was om bij een vriendinnetje te gaan logeren, kan het zo zijn dat ze in paniek raakt op het moment dat jij naar huis gaat. Toch is het goed om kinderen deze angsten te laten overwinnen. Want als ze die angsten eenmaal overwinnen, blaken ze van het zelfvertrouwen.

1. Je kind raakt vertrouwd met anderen

Kinderen zijn het meest vertrouwd met hun eigen ouders of opvoeders. Niet zo gek, dat is hun thuis. Toch is het goed voor ze om af en toe eens ergens anders te slapen. Als ze nog jong zijn, zijn opa’s, oma’s, ooms en tantes een logische eerste stap. Deze personen kennen je kind al goed en ze hebben al de tijd gekregen hier een vertrouwensband mee op te bouwen. Die zal alleen maar groeien na een nachtje logeren.

Een vervolgstap zou bij een vriendje of vriendinnetje kunnen zijn. Als je kind ook hier vertrouwd mee raakt, draagt dat bij aan het gevoel van je kind dat hij of zij anderen kan vertrouwen.

2. Je kind leert zich aanpassen

Altijd in hetzelfde bedje, in dezelfde kamer en in hetzelfde huis slapen zorgt voor een vast patroon. Het is goed om dit zo af en toe te doorbreken. Hierdoor leert je kindje zich gemakkelijker aanpassen aan nieuwe situaties.

3. Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind

Ook als je kind het moeilijk vindt om ergens te logeren, geeft dit de dag erna een boost aan zelfvertrouwen. Je zoon of dochter heeft immers een angst overwonnen door tóch door te zetten. Dat draagt uiteraard bij aan een groeiend zelfvertrouwen. Geef als ouder dus ook vooral complimentjes bij het ophalen en zeg dat je super trots bent.

Eerste keer logeren: zo kun jij je kind hierop voorbereiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.