Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 7 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wil weten over ‘Disney-huiduitslag’

Mickey Mouse-oren, een prinsessenjurk van Frozen of een knuffel of pin van je favoriete Disney-figuur. Ga je naar Disneyland of Disneyworld, dan zijn dit de souvenirs waar je mee thuis kunt komen. Maar Disney-uitslag op de benen? Dat is een souvenir waar niemand op zit te wachten.

Disney-uitslag. Het klinkt misschien als een hoax, toch bestaat het echt.

Wat is Disney-uitslag?

Bij Disney-uitslag ontstaan donkerrode, soms paarse, vlekkerige plekken op de benen. Deze plekken ontstaan vooral op de onderbenen, maar kunnen soms ook op de bovenbenen verschijnen. De vlekken trekken binnen een week weg, maar kunnen onder geschikte omstandigheden steeds weer terugkomen. Vaak is er sprake van enige jeuk, branderigheid of prikkeling in de huid.

Hoe ontstaat Disney-uitslag?

De zogenaamde Disney-uitslag ontstaat vaak na lange wandelingen of trektochten, zoals bijvoorbeeld tijdens de tien kilometer die je gemiddeld loopt tijdens een dagje Disneyland Parijs. De huiduitslag is dan veroorzaakt door een zwelling van de onderbenen en enkels als gevolg van meer staan of lopen in de warmte. Deze zwelling veroorzaakt een ontsteking van de kleine bloedvaten in onze huid.

Dit wordt ook wel inspannings-geïnduceerde vasculitis of golfersbenen genoemd, omdat ook golfers vaak lange afstanden in een warm klimaat afleggen.

Hoe kun je Disney-uitslag genezen?

Meestal trekt Dde huiduitslag binnen een week of twee weken weg. Wanneer je dus lang en breed terug bent in Nederland. Duurt je dat te lang? Dan kun je de volgende acties ondernemen om het proces te versnellen:

  • Rusten met de benen omhoog.
  • Compressiesokken dragen.
  • Direct na het dagje pretpark je voeten en onderbenen koelen in bad of met natte handdoeken.

Overigens gaat er geen gevaar schuil achter deze ‘golfersbenen’. Mocht de huiduitslag verergeren, dan is er sprake van een ander type uitslag en is het verstanding om naar de dokter te gaan.

Kun je Disney-uitslag voorkomen?

Naast de zakjes met boterhammen, snacks, flesjes water en zonnebrandcréme, kun je ook het voorkomen van Disney-uitslag meenemen in je vorobereiding voor een dagje pretpark. Overweeg om:

  • Voordat je gaat om lange afstanden te wandelen ter voorbereiding;
  • Voldoende water te drinken;
  • Zoek af en toe verkoeling of schaduw op;
  • Vermijd zout voedsel;
  • Smeer je benen in met zonnebrandcrème en/of hydraterende crème;
  • Masseer af en toe je benen

Of overweeg om jullie jaarlijkse bezoekje aan Disneyland Parijs of de Efteling te verplaatsen naar de wat koelere maanden.

Tieners ontwikkelen Tourette-achtige tics door TikTok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.