Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gedrag 27 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind altijd nagels bijt of op haren, spullen of kleding kauwt?

Vanaf een jaar of drie kunnen kinderen gaan nagelbijten en ongeveer dertig procent van de peuters bijt nagels. Meestal begint dit rond de vier jaar en wordt het erger rond de puberteit. Daarna neemt het nagelbijten vaak weer af. Het bijten op spullen, haren, kleding of nagels komt dus vaak voor bij kinderen en kan verschillende oorzaken hebben.

Van jongs af aan ontdekken kinderen de wereld met hun mond. Zo stoppen baby’s vaak van alles in hun mond en bijten jonge kinderen op spullen om te begrijpen hoe dingen aanvoelen en smaken. Ook kinderen die tandjes krijgen, bijten graag op spullen omdat dit de pijn verzacht. Soms bijten oudere kinderen nog steeds op spullen, maar soms ook op nagels, haren of kleding. Vaak komt dit gedrag ergens vandaan en is het niet gewenst. Het kan namelijk wondjes opleveren en stukgebeten kleding is ook niet heel prettig.

Waarom bijt een kind op spullen of nagels?

Er zijn verschillende oorzaken bekend over kauwen op spullen bij kinderen. Soms bijten ze ook op nagels, haren of hun mouwen. De oorzaken op een rij:

  • Stress of angst: bijten op spullen of nagels kan je kind doen wanneer het angstig of onzeker is of wanneer het iets spannend vindt of ergens zenuwachtig voor is. Het bijten of kauwen kalmeert je kind in dat geval. Het helpt om de emoties die je kind voelt te reguleren.
  • Aandacht vragen: sommige kinderen bijten op dingen om aandacht te vragen van ouders, vooral als ze merken dat dit gedrag een reactie uitlokt.
  • Prikkelverwerking: kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels van buitenaf, kunnen gaan nagelbijten of kauwen op spullen of haren. Denk aan prikkels als geluiden, licht, smaken, geuren en zicht. Het is dan een manier om rustiger te worden en de prikkels te kunnen verwerken.
  • Een gewoonte: soms is bijten op spullen bij kinderen een gewoonte die ze zichzelf aangeleerd hebben. Als een kind eenmaal gewend raakt aan het bijten op spullen, haren, kleding of nagels, kan het moeilijk zijn om dit gedrag zelf te doorbreken.

Kauwen met een goede reden

Kauwen op bijvoorbeeld kauwgom activeert je hersenen en daardoor kun je je beter concentreren. Het kan dus ook zijn dat je kind juist te weinig zintuigelijke prikkels krijgt (denk aan dromerige kinderen). Door ergens op te bijten of kauwen hebben ze meer aandacht voor bepaalde dingen of situaties.

Belangrijk om te weten als je kind op spullen bijt

Kijk goed naar je kind: op welke momenten begint het met bijten? Probeer te achterhalen of er specifieke triggers zijn voor dit gedrag en reageer hier dan op. Soms helpt een alternatief ook, zoals een speciale bijtketting. Andere kinderen hebben wat meer ondersteuning nodig, bijvoorbeeld voor het omgaan met angst. Blijft je kind veel en vaak kauwen op spullen of andere dingen, vraag dan eens om advies bij een zorgverlener.

Kinderen die nagelbijten: hoe leer je het ze af?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.