Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf School 27 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Kids weer naar school? Deze routine maakt de ochtend een stuk aangenamer

De scholen zijn voor een groot deel van Nederland weer open en dus is het ‘s ochtends weer spitsuur. Kids aankleden, eten geven en ondertussen nog de broodtrommel vullen. Behoorlijk hectisch en dus kun jij als moeder vast wel wat tips gebruiken voor een rustige ochtendroutine met je kids.

Daarom deze we ze!

Ochtendroutine kinderen

Veel haasten in de ochtend is een vervelende start van de dag. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kids. Hoewel het logisch is dat je druk bent – er moet immers veel gebeuren – is het vervelend zo aan de dag te beginnen. Een gestructureerde ochtendroutine is dan de ultieme tip voor meer rust. Maar wat moet je dan implementeren? We delen hieronder een aantal tips!

1. Zorg ervoor dat iedere voldoende slaap heeft gepakt

Niks zo belangrijk als een belangrijke nachtrust. Niet alleen voor de ontwikkeling van je kind, maar ook voor zijn of haar humeur. Hebben ze voldoende geslapen? Dan zijn ze ‘s ochtends een stuk gezelliger dan wanneer ze de hele nacht hebben lopen spoken. In dit schema lees je hoe veel slaap een kind per leeftijd nodig heeft.

2. Bereid ‘s avonds al het een en ander voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer dus ‘s avonds – wanneer je kids op bed liggen – al het een en ander voor te bereiden. Leg alvast de kleding klaar, maak wellicht al het ontbijt en flans ook alvast die broodtrommel in elkaar. Juist door al een aantal taken ‘s avonds te doen kan je ‘s ochtends een stuk fijner wakker worden.

3. Word wakker voordat je kids dat zijn

Even een momentje rust en tijd voor jezelf is hartstikke belangrijk. Er wordt daarom ook aangeraden om de wekker een halfuur voordat je kinderen op moeten staan, te zetten. Op die manier kan je even je koffietje in rust drinken voordat de ochtend begint. Je zult zien dat je er een stuk ontspannender van wordt.

4. Maak een schema

Letterlijk een schema maken met taken die je kind allemaal ‘s ochtends uit moet voeren, kan heel verhelderend en rustig werken. Stel bijvoorbeeld samen met je zoon of dochter een planning op met dingen die ze allemaal moeten doen. Denk daarbij aan: tandenpoetsen, ontbijten, aankleden, schoenen aan doen en tas meenemen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.