Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 26 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voordelen en nadelen van kinderen op je bruiloft

Jullie gaan trouwen en zijn bezig met de gastenlijst voor jullie huwelijksdag. Dan komt de vraag naar voren: nodigen we wel of geen kinderen uit op de bruiloft? Kinderen kunnen een bruiloft luchtiger maken, maar aan de andere kant zal er ook op ze gelet moeten worden en zijn het geen stille genieters. Zo zijn er nog veel meer voordelen en nadelen van kinderen uitnodigen op je bruiloft.

De uiteindelijke keuze om wel of geen kinderen uit te nodigen op jullie bruiloft is geheel aan jullie. Je hoeft je daar dus ook niet voor te verantwoorden. Weeg de voordelen en nadelen van kinderen op je bruiloft tegen elkaar af en bepaal dan wat het beste voor jullie voelt.

Kinderen zijn enthousiast, houden geen rekening met anderen (of met jouw mooie jurk), ze zijn en zitten niet stil en ze brengen een hoop vrolijkheid (en soms ook andere emoties) met zich mee. Kort gezegd: een bruiloft met kinderen is onvoorspelbaar. Houd je van het voorspelbare, heb je een draaiboek en wil je dat je bruiloft verloopt volgens jouw plan, nodig dan geen kinderen uit. Ben je flexibel en hou je wel van wat rumoer, dan kan je overwegen om wel kinderen uit te nodigen op jullie huwelijk.

De voordelen van kinderen op een bruiloft

Met een hoop vrienden met kinderen, zal het in ieder geval gezellig druk zijn op jullie bruiloft. Dit zijn de voordelen van kinderen erbij op jullie trouwdag:

 • kinderen in mooie pakjes zorgen voor een lach op ieders gezicht
 • er gebeurt altijd wel iets onverwachts met kinderen op je bruiloft (kan overigens ook een nadeel zijn)
 • je kunt kinderen betrekken bij de ceremonie, bijvoorbeeld als ringdrager of bruidskindje
 • kinderen zorgen voor genoeg entertainment en wat afleiding (fijn voor als je niet de hele tijd in the picture wil staan)
 • voordeel voor je gasten: ze hoeven niet op zoek naar een oppas
 • het is fijn om kinderen te laten meemaken wat liefde, houden van en trouwen nou eigenlijk is

De nadelen van kinderen op een bruiloft

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Dit zijn de nadelen van kinderen uitnodigen op je bruiloft.

 • kinderen moeten in de gaten gehouden worden, dit kan voor onrust en afleiding bij de ouders zorgen
 • kinderen kunnen de boel verstoren door te gaan huilen, praten of schreeuwen
 • ze kunnen niet lang stil zitten
 • kids moeten vermaakt worden
 • jonge kinderen doen vaak nog een middagdutje (en zo niet, dan kan het ongezellig worden)
 • gasten met kinderen gaan vaak eerder naar huis vanwege bedtijden
 • kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen dus zomaar de taart alvast aanbreken als je ze even uit het oog verliest (onverwachte gebeurtenissen, kan ook grappig zijn)

Je eigen kinderen op je trouwdag

Het kan natuurlijk zo zijn dat je zelf kinderen hebt wanneer je gaat trouwen. Zijn dit heel jonge kinderen, dan kun je overwegen om ze niet mee te nemen, omdat het je afleidt. Aan de andere kant is het natuurlijk geweldig als jouw kleintje in een mooie outfit bij jullie is op die prachtige dag. Een oppas is dan een uitkomst: die zorgt de hele dag voor je kindje zodat jullie kunnen genieten van de trouwdag én van jullie mini. Let bij het kiezen van de locatie dan ook op of er een ruimte is waar je kindje even rustig kan slapen. Oudere kinderen kunnen jullie een functie geven, bijvoorbeeld de ringen aangeven of zelfs iets voordragen tijdens de ceremonie.

Kiezen jullie voor een bruiloft met kinderen, dan is het slim om voor entertainment en misschien zelfs voor kinderopvang te zorgen, zodat zowel jullie als bruidspaar, alle gasten én alle kinderen de dag van hun leven hebben.

De portemonnee van Desiree: ‘We liggen een jaar krom voor onze bruiloft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.