Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 26 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

De voor- en nadelen van het jongste kind zijn

Hebben jullie meerdere kinderen thuis? Dan betrap je jezelf er misschien soms op de oudste en de jongste een tikkeltje anders te behandelen. Omdat je met de jongste al veel meer ervaring hebt, of omdat de jongste onbewust meer het oogappeltje is. Maar het zijn van het jongste kind kan ook nadelen hebben.

Dit zijn de voor- en nadelen van het jongste kind zijn op een rijtje!

Voordelen van het jongste kind zijn

Herkenbaar?

Oogappeltje

Jongste kinderen zijn vaker het oogappeltje van hun ouders, zo blijkt zelfs uit onderzoek van de Universiteit Brigham. Dat heeft niet met de ouders te maken, maar met het gedrag van het kind. Het jongste kind is namelijk meer geneigd te pleasen, wat het makkelijker maakt het favoriete kind te worden.

Ze mogen meer

Over het algemeen mogen de jongste kinderen veel meer. Ouders hebben al veel meer vertrouwen en ervaring in het opvoeden, en vertrouwen het jongste kind ook sneller toe aan het oudste kind. In de puberteit wanneer ze samen uitgaan en de jongste veel jonger mee mag dan de oudste, bijvoorbeeld.

Bergen speelgoed

Speelgoed was er al in overvloed toen de jongste kwam. Tel daar ook nog nieuwe, eigen speeltjes bij op, en de jongste heeft gegarandeerd het meeste speelgoed om zich mee te vermaken vergeleken met andere broers en zussen.

Leren van de broers en zussen

De jongste kan goed afkijken van de oudere broers of zussen hoe het wel moet, maar ook vooral hoe het niet moet op die leeftijd. Ze zien dan vast welk gedrag straf oplevert, wat het dan ook goed mogelijk maakt dat de jongste iets meer gehoorzaamt.

Altijd zorg en bescherming

Iets wat ook voor de ouders erg fijn is, is om te weten dat de jongste altijd kan rekenen op de zorg en bescherming van de oudste kinderen. Dat is een heerlijk gevoel voor de jongste, maar ook voor jou relaxed om te weten dat je je kleintje eventjes aan zijn broers en zussen kunt toevertrouwen.

Geen schuld

Over het algemeen zal het jongste kind niet snel de schuld krijgen als er een conflict is tussen broers en zussen. De oudste is vaak degene die niet deelt, kinderachtig doet of beter op zijn jonge broertje moet letten, wat ook meteen sneu is voor de oudste.

Nadelen van het jongste kind zijn

Herken je dit ook?

Nooit iets nieuws

Het voordeel van het hebben aan een overvloed aan spullen, is ook gelijk een nadeel. De jongste heeft waarschijnlijk zijn kast vol liggen met tweedehands spullen, en gebruikt speelgoed. Of het voor kinderen veel uitmaakt? Waarschijnlijk niet, maar het is ook wel eens leuk om regelmatig iets nieuws te krijgen, toch?

Minder babyfoto’s

Alles aan het krijgen van een baby was al een stuk normaler bij de jongste. Een spectaculair geboortekaartje, een kraamfeest of duizenden babyfoto’s heeft de jongste dus waarschijnlijk niet, want ouders zijn gewoon een tikkeltje minder enthousiast.

Leraren hebben hun oordeel klaar

Met het horen van de achternaam hebben leerkrachten waarschijnlijk al een oordeel klaar.. hopelijk positief, maar daarvan is de jongste weer afhankelijk van de oudste.

Levende pop

Ha, die oudere broers en zussen vergeten soms dat de jongste nog niet dezelfde lengte en dezelfde kracht heeft bij het spelen. Daarom is het spelen met de rest van de kroost vaak net iets te hardhandig, en wordt de jongste soms behandeld als een levende speelpop.

Niet kunnen meedoen

De jongste van het gezin zal in veel gevallen nog net niet mee kunnen doen met wat de ouders broers en zussen doen. Nog net niet groot genoeg voor de grote waterglijbaan, om op dat mega klimrek te klimmen of om mee uit te gaan. Ze zullen iets regelmatiger teleurgesteld zijn dat iets nog niet kan, maar daar leren ze dan ook gelijk goed mee omgaan.

Ook leuk om te weten: de jongste is vaak het grappigst en de oudste heeft meer succes. Hier legt een psycholoog dat uit.

Gabriëlle: ‘Mijn jongste wordt gepest door zijn oudere broer en dat doet me verdriet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.