Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

3 manieren waarop het zwaar kan zijn om het oudste kind te zijn

Er wordt wel eens gezegd dat het oudste kind zijn een vloek én een zegen is. Aan de ene kant is alles wat het kind doet interessant, maar aan de andere kant moet het kind aan hoge verwachtingen voldoen. Er zijn verschillende manieren waarop de oudste zich soms onbegrepen en verongelijkt kan voelen…

Dit zijn de struggles van het oudste kind

1. De oudste moet aan hoge verwachtingen voldoen

Ouders verwachten vaak dat het oudste kind het meest verstandig is. De jongsten van het stel mogen zo nu en dan ondeugend zijn, maar van de oudste wordt verwacht dat hij of zij beter weet. Dit maakt dat de oudste telg het gevoel kan hebben dat hij of zij een stuk strenger wordt aangepakt.

Daarnaast voelt het de oudste vaak de druk om een voorbeeld te zijn voor de rest van de kinderen in huis – bijvoorbeeld op school. Dit brengt een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee.

Jullie krijgen een baby erbij en je eerste kind wordt opeens de oudste: zo help je hem hierbij

2. Het oudste kind moet (plotseling) veel delen

Zodra er een broertje of zusje in het spel komt, moet de eerste de aandacht van zijn of haar ouders ineens delen. Hij of zij kan hierdoor erg jaloers worden, want hij of zij is niet meer de enige die gepamperd wordt.

Dat is nog niet alles. Als het jongere broertje of zusje ouder wordt, gaat hij of zij ook nog eens aan de persoonlijke spullen van het oudste kind zitten. Denk aan hun speelgoed, kleding en misschien zelfs hun kamer. Dat is vervelend, want de oudste heeft vaak veel behoefte aan een eigen plekje.

3. De oudste maakt de weg vrij voor de andere kinderen

De oudste telg maakt de ouders tot ouders. Bij het eerste kind is iedere fase nog nieuw en spannend: van pasgeboren baby tot bijdehante puber. Bij de opvoeding van het kroost dat later geboren wordt, is er al een stuk minder onzekerheid.

De ouders laten de teugels meer vieren – en dat ontgaat het oudste kind natuurlijk niet. De oudste kan het bijvoorbeeld lastig vinden om te zien dat zijn of haar zusje meteen tot 2.00 uur ‘s nachts op stap mag, terwijl hij of zij om middernacht al braaf op de stoep moest staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.