Laura Saija
Laura Saija Geld 8 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Desiree: ‘We liggen een jaar krom voor onze bruiloft’

Hoe gaat ze met haar portemonnee om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week de portemonnee van Desiree.

portemonnee van Desiree

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Sinds Tom is begonnen met zijn opleiding doen we boodschappen voor 400 euro per maand. Tom besloot een half jaar geleden het roer om te gooien en zich om te laten scholen tot leraar in het basisonderwijs. Dat betekent wel dat we zijn inkomen moeten missen. We hebben op alle fronten in het budget moeten snijden om toch te blijven sparen voor onze bruiloft volgend jaar.”

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Kleding voor onszelf kopen we even niet. Voor Lily kopen we iets als ze het nodig heeft, gemiddeld betekent dat zo’n 50 euro per maand.”

Hoeveel geef je uit aan uitjes?

“Uitjes doen we ook zo min mogelijk omdat we willen sparen. Tijdens corona ging onze bruiloft niet door en we willen kosten wat het kost een nieuwe kans voor een feest met familie en vrienden. Dat gaat ons zo’n 15.000 euro kosten, waarvan we het laatste deel nog bij elkaar aan het sparen zijn.”

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

“Lily mocht afgelopen maand drie keer haar schoen zetten. Daarin zat dan een klein cadeautje van rond de 5 euro. Daarnaast hebben we nog pakjesavond gevierd met familie en toen kreeg ze genoeg speelgoed voor de rest van het jaar.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Elk jaar koop ik een goede winterjas voor Lily zodat ze de winter warm door komt. Dit jaar kocht ik een winterjas van Airforce van 229 euro voor haar. Dat zijn jaarlijks de grootste uitgaves die ik doe voor haar. Goede winterkleding.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Momenteel hebben we zo’n 9000 euro gespaard voor de bruiloft. Natuurlijk is dat niet ons enige spaargeld, want we hebben ook altijd een buffer op onze rekening. De buffer die we hebben is ongeveer 4000 euro.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Een duidelijk doel voor ogen hebben, is mijn enige tip. Als we geen bruiloft gepland hadden staan en een locatie vastgelegd hadden, zou het ons nooit lukken om 500 euro per maand te sparen. Nu ik weet dat we dit kunnen, ga ik na de bruiloft een nieuw spaardoel opstellen.”

Spaar je voor je kinderen?

“Op dit moment sparen we niet voor Lily. We vinden het niet nodig om al te sparen, vooral omdat Tom nu een nieuwe opleiding is begonnen. Dat is iets wat we weer kunnen doen als we twee inkomens hebben.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Ik ben de stabiele factor in de relatie als het aankomt op financiën. Tom heeft altijd al een wisselend inkomen gehad als zzp’er. Soms verdiende hij een maand niks, een andere maand verdiende hij wat meer. Dat waren altijd grote financiële tegenvallers. Hopelijk komt daar verandering in als hij meer vastigheid heeft.”

De portemonnee van Julia: ‘Ik vind het absurd om €50,- voor een truitje te betalen voor een kind.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.