Redactie
Redactie Ouders 9 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

De portemonnee van Julia: ‘Ik vind het absurd om €50,- voor een truitje te betalen voor een kind.’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Julia.

portemonnee julia
Bron: Famme

Hoeveel geef je uit aan boodschappen?

“We hebben altijd het doel om een weekmenu te maken en boodschappen in bulk te kopen, maar komen toch telkens weer uit op de dagelijkse tripjes naar de supermarkt. Daardoor komen we al makkelijk op €150,- per week uit.

Welke supermarkt we heen gaan hangt altijd een beetje vanaf wat we nodig hebben. Ik wil vleeswaren altijd biologisch hebben, dus dan is het de Jumbo of Albert Heijn. Maar voor groenten, pasta-achtige dingen, melk, eieren, etc, gaan we vaak naar de Dirk. We hebben geluk dat alle supermarkten hier in de buurt zitten.

Luiers, billendoekjes en wasmiddel kopen we overigens wel altijd in bulk wanneer er een goede korting is.”

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

“Mijn vriend en ik kopen zelf zelden kleding. Zo’n één of twee keer per jaar als we echt iets nodig hebben, maar dan kiezen we ook wel voor wat duurder spul, het liefst van duurzame merken. Ik denk dat wij per persoon uitkomen op zo’n €40,- per maand.

Voor mijn oudste koop ik één keer per jaar een hele lading kleding bij de Zara, voor zo’n €200,-.

Maar Zara heeft gewoon de leukste kleren voor kids en ik vind het absurd om €50,- voor een truitje te betalen voor zo’n klein kind.

Ik koop alles dan ook in een of twee maten groter en dan doet hij er meestal behoorlijk lang mee. Hij loopt nu nog in truien en t-shirts van twee jaar geleden. Broeken slijten wel wat sneller dus die haal ik meestal tweedehands bij de IJ-hallen (gemiddeld €3,- per stuk) of tussendoor bij de Hema voor €15,- per stuk. Daarnaast verslijt hij zo’n twee paar schoenen per jaar die ik altijd in de sale koop voor zo’n €30,-. Van de opa’s en oma’s krijgt hij voor zijn verjaardag winterschoenen omdat die duurder zijn.

Voor de jongste heb ik nu een keer €100,- uitgegeven. Daar hebben we nog tassen kleding voor die circuleren in de vriendenkring. Die rompertjes truitjes en broekjes gaan inmiddels al vier kinderen mee en doen het nog prima.”

Hoeveel geld geef je uit aan uitjes?

“Onze uitjes bestaan uit zaterdagmiddag pierewaaien in de buurt. We beginnen vaak met een aantal vrienden bij de visboer en maken dan een paar stops bij andere traiteurtjes en broodjeszaken. Daar geven we gemiddeld €30,- per week aan uit voor het hele gezin.

Verder gaan we (helaas maar) zo’n één tot twee keer per jaar uiteten. Die kosten wisselen enorm.

Ook hebben we een jaarabonnement bij de dierentuin, dat kost voor het hele gezin €168,- per jaar.”

https://www.jmouders.nl/moeders-hoeveel-geld-kerstcadeaus/

Hoeveel geld geef je uit aan je kinderen?

“Naast opvang, luiers en kleding vrij weinig. Af en toe kopen we een nieuw boek voor de oudste. Hij vindt het heerlijk om te ‘lezen’ en wij vinden een afwisseling in voorleesverhalen ook erg fijn.

Speelgoed krijgt hij meestal voor zijn verjaardag en van opa’s en oma’s. Daar hebben we er nogal veel van en die vinden het (iets te) heerlijk om hem te verwennen. Daar maken wij dus verder eigenlijk geen kosten aan. Voor een verjaardag houden we zelf rekening met totaal zo’n €200,-, dat is inclusief cadeautjes en het feestje.”

Wat is het duurste dat je voor je kind hebt gekocht?

“Pff, even denken… het meeste grote spul vind ik toch op marktplaats of via vrienden. Zo hebben we mijn oude wieg, een ledikantje van een vriend gekregen, en een oude kast omgebouwd tot commode. Wel hebben we een ‘grote jongens’ bed laten maken voor zo’n €150,-. Ik denk dat dat de grootste uitgave is geweest.”

Hoeveel spaargeld heb je?

“Momenteel niet zo veel haha! We hebben net een huis gekocht en zijn druk bezig met verbouwen. Daar zit nu het meeste geld in. Verder heb ik nog wel een klein privé potje van €1.500,-. Doel daarvan is om te sparen om mijn ogen te laten laseren, maar ik heb geen haast dus spaar daar ook maar €50,- per maand op.”

Zo geven kinderen hun zakgeld uit

Wat is jouw spaartip?

“Zet op de dag dat je salaris binnenkomt een automatische overschrijving aan. Dan is het weg voordat je het kunt uitgeven.”

Spaar je voor je kind? En zo ja, hoe veel?

“Ja, voor de oudste hebben we een tijdje €100,- per maand op een gesloten spaarrekening gezet. Momenteel hebben we dat even op pauze gezet vanwege de verbouwing. Maar we zullen dit straks weer aanzetten en dan €50,- per kind per maand.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Die moet nog komen dit jaar… Zodra we klaar zijn met de verbouwing zullen we zien of we binnen budget zijn gebleven (meevaller) of dat we er toch overheen zijn gegaan (de tegenvaller uiteraard). Wat wel een meevaller was, is dat we onder de vraagprijs hebben geboden op het huis en dat we daarmee toch €30.000,- meer budget hebben gecreëerd voor de verbouwing.”

https://www.jmouders.nl/heb-je-wel-eens-ruzie-over-geldzaken-met-je-partner-je-bent-niet-de-enige/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.