Redactie
Redactie Slapen 11 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan je kind (nog steeds) niet zonder knuffel? Maak je geen zorgen

Soms is het een getormenteerde knuffelbeer, soms is het een schmützig dekentje dat overal mee naartoe gaat, maar altijd is het huis te klein als je het ding bij je kind vandaan probeert te krijgen. Kan jouw kind niet zonder zijn knuffel, dan is dat niets om je zorgen over te maken.

Misschien vraag je je af: is je kind niet veel te oud om nog steeds drama te schoppen zodra zijn knuffel buiten handbereik ligt? Relax: onderzoek toont aan dat van de kinderen die opgroeien in de Westerse wereld en alleen slapen, 70% slaapt met een knuffel of dekentje. Kinderen geloven oprecht dat die ene specifieke knuffel een soort troost of kracht meebrengt. Het zijn een soort kunstliefhebbers die alleen het origineel willen en hun neus ophalen voor alles wat niet die gebruikte, niet meer schoon te krijgen knuffel is. Alles wat niet hun eigen knuffel is, is niet goed genoeg.

Slapen met een knuffel

Het is in ieder geval niets om je zorgen over te maken. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat kinderen die gehecht zijn aan een bepaald object een betere band met hun moeder koesteren dan kinderen die niet doen. Er is echter één maar. Deelnemers die in hun tienerjaren nog steeds onafscheidelijk waren van hun knuffel, toonden vaker psychische problemen en een verminderd algeheel welzijn. Dat is misschien het moment om een kind aan te moedigen iets minder afhankelijk te worden van dat veilige object.

Dit is waarom kinderen knuffelen zo fijn vinden

Westerse kinderen

Opvallend genoeg zijn vooral Westerse kinderen gehecht aan hun knuffel. Dat komt doordat in landen als Japan veel kinderen hetzelfde bed delen als hun ouders. Omdat hun moeders de hele tijd bereikbaar zijn, hebben die kinderen veel minder behoefte aan een troostobject in de vorm van een knuffel.

Een oud onderzoek uit 1987 liet bovendien zien dat kinderen met een knuffel, dekentje of wat hen dan ook veiligheid biedt niet onzekerder of angstiger zijn dan kinderen die dat niet doen. Je kan ze dus prima zonder schuldgevoel dat vieze ding laten meeslepen. Alleen als ze later voor het altaar staan met Teddy wordt het misschien een tikje ongemakkelijk.

https://www.jmouders.nl/knuffel-wassen-handige-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.