Redactie
Redactie Opvoedadviezen 12 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn zoon van 4 is nog niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: niet zindelijk zijn en de basisschool.

De vraag

‘Mijn zoontje van vier is nog niet helemaal zindelijk. Hij draagt daarom nog een luier. Binnenkort zou hij naar school gaan, maar nu vraag ik me af. Mag de basisschool mijn zoontje weigeren als hij nog niet zindelijk is?’

Het antwoord

Een basisschool mag inderdaad een kind weigeren dat nog niet zindelijk is. Het komt steeds vaker voor dat kinderen van vier jaar op de basisschool komen en nog niet zindelijk zijn. Dat vormt een probleem voor de leerkracht. In een kleuterklas zitten vaak ruim vijfentwintig kinderen met één onderwijzer. Dat is dus anders dan op het kinderdagverblijf. Daarnaast is het de taak van de leerkracht om onderwijs te geven. En hij of zij is daar heel actief mee bezig: alle kinderen voeren opdrachten uit en de leerkracht begeleider en aanspreekpunt voor als er iets niet duidelijk is of wanneer er probleempjes zijn.

Ondertussen werkt de leerkracht met kinderen die iets extra’s nodig hebben en vangen ze de kinderen op die heel snel toe zijn aan een nieuwe opdracht. Een dag in een kleuterklas is heel precies georganiseerd en voorbereid. De leerkracht is een duizendpoot die het overzicht houdt en de rust bewaakt, en daarnaast een aanspreekpunt moet zijn voor elke kleuter in deze grote groep. Het verschonen van kinderen is tijdrovend en ondertussen is er geen onderwijzer voor de andere kinderen. Je zult begrijpen dat het voor een leerkracht daarom onmogelijk is om een aantal onzindelijke kinderen in haar klas te hebben.

Een ongelukje hoort erbij

De leerkracht zal zeker begrip hebben voor kinderen die af en toe een ongelukje hebben; er is reservekleding aanwezig en deze kinderen trekken zelf een schone broek aan. Een ongelukje hoort bij deze leeftijd. Een ander verhaal is een kind dat nog helemaal niet zindelijk is en dus dagelijks verschoond moet worden. Deze kinderen zijn nog niet helemaal klaar voor de basisschool.

Een gezond kind van vier jaar zou zindelijk kunnen worden, maar soms moeten kinderen de motivatie vinden. Koppel het zindelijk worden niet te veel aan het naar de basisschool kunnen, want sommige kinderen vinden ‘die grote school’ te spannend. Ze zouden daardoor juist niet zindelijk durven worden! Vaak is het een kwestie van de juiste woorden; de juiste snaar raken waardoor je kind het echt zelf wil.

Wanneer er medische redenen zijn voor het onzindelijk zijn, dan ligt de zaak natuurlijk anders en zal daar altijd in overleg met de school een oplossing voor gevonden kunnen worden.

‘Mijn zoontje van 5 plast nog dagelijks in zijn broek, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.