Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 8 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

4 tips voor het eerste logeerpartijtje van je kind (voor ouders)

Je kind gaat voor het eerst bij een vriendje logeren. Spannend! Althans, misschien niet zozeer voor je kind, maar wel voor jou. Je kind achterlaten bij andere ouders in een andere omgeving kan lastig zijn. Toch wil hij een keer die stap zetten en moet jij je erbij neerleggen.

De eerste keer dat je kind een avond en nacht weg is, is een grote stap. Voor je kind, maar ook zeker voor jou als ouder. Logeren bij een vriendje is toch anders dan logeren bij opa en oma. Je moet je kind even loslaten, hoe lastig dat misschien ook is.

Nieuwe ervaring

Een eerste logeerpartijtje is een nieuwe ervaring voor je kind. Hij leert hoe het is om een nachtje niet in zijn vertrouwde omgeving te zijn. Voor jou als ouder is dat ook wennen, naast dat het ook even lekker rustig is. Je hebt eindelijk tijd voor jezelf of kunt iets leuks met je partner doen. Toch zijn veel ouders met hun gedachten nog bij hun kind, dat is gewoon hoe het gaat.

Tips voor het eerste logeerpartijtje van je kind

Om toch je avond en nacht rustig door te komen, hebben wij een paar tips om je daarbij te helpen.

1. Het is oké dat je er nog niet klaar voor bent

Allereerst moet je weten dat het niet erg is dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. Je angstig en nerveus voelen is niet erg, zolang het niet slopend voelt. Deze emoties vertellen je dat je je kind wilt beschermen, dat is juist de kracht van het moederschap. Dus sta jezelf toe dit te voelen, dat is meer dan normaal.

2. Identificeer je zorgen

Wanneer je je angstig voelt, kan het helpen om te onderzoeken waarom je dit voelt. Wat is de oorzaak? Heb je zelf iets meegemaakt waardoor je deze angst voelt? Het helpt ook om je angsten te benoemen en op te schrijven. Bekijk daarna of je stappen kunt zetten om je bezorgdheid weg te nemen. En herinner je aan de vele manieren waarop je je kind voorbereidde op deze nieuwe ervaring. Dan weet je dat het goed komt en dat geeft rust.

3. Bespreek je zorgen met de logeerouders

Weet dat het geoorloofd is om alle vragen die je hebt aan de ouders van het vriendje te stellen. Misschien ben je bang dat het gesprek ongemakkelijk wordt, maar het is jouw taak om je kind te beschermen. Bespreek met hen je zorgen en hopelijk bouw je met deze ouders een veilige en vertrouwde relatie op. Dat helpt bij toekomstige logeerpartijtjes.

4. Kruip weg met een item van je kind

Sommige producten of items van je kind zijn niet alleen vertrouwd voor hem, ook voor jou zijn ze nuttig. Kruip met een knuffel van hem op de bank of wikkel je in zijn dekentje. Je kind missen is normaal, zeker als hij voor de eerste keer ergens anders slaapt. Dat is niks om je voor te schamen.”

Eerste keer logeren: zo kun jij je kind hierop voorbereiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.