Redactie
Redactie Gezondheid 19 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Kinderen die nagelbijten: hoe leer je het ze af?

Nagelbijten (onychophagia) bij kinderen komt veel voor en kan hinderlijk en ontsierend zijn, ook ontstaan er sneller nagel- of vingerinfecties door (fijt). Reden genoeg dus om je kind het nagelbijten af te leren, alleen is dat nog niet zo makkelijk. antwoord

Nagelbijten is een gewoonte die ontstaat als kinderen ongeveer 3 of 4 jaar oud zijn. Vaak gaat het door tot in de puberteit. Rond het dertigste jaar neemt het aantal nagelbijters weer sterk af. Gemiddeld bijten 4 op de 1000 mensen nagels.antwoord

Oorzaken bij kinderen die nagelbijten

Mogelijke oorzaken van nagelbijten:

 • Een kind sabbelt vaak op zijn vingers. Zo worden de nagels zacht en dus makkelijk af te bijten. Vervolgens gaat een kind alle nagels af en voor je het weet is een gewoonte geboren
 • Spanning ontladen of als uiting van moeheid
 • Afleiding en ontspanning
 • Uiting van stress (bij te veel prikkels)
 • Uit verveling
 • Imitatie van nagelbijtende ouders of broertjes of zusjes

Nagelbijten is doorgaans een onschuldige bezigheid. Meestal gaat het in de loop der jaren vanzelf weer een keer over. Het kan handig zijn om in eerste instantie eens een tijdje te observeren op welke momenten/delen van de dag het wel goed gaat en wanneer het nagelbijten voorkomt. Dit kan helpen bij het vinden van een oplossing.

Afleren

Kinderen kunnen nagelbijten alleen afleren als ze dit zelf willen. Verbieden of er boos om worden werkt niet, dat maakt het waarschijnlijk alleen maar erger. Dit maakt gelijk duidelijk waarom het bij kinderen zo lastig is af te leren: kinderen hebben meestal niet de motivatie die je als je ouder bent wel kunt hebben. Ze zien geen/minder voordelen van stoppen met bijten (mooie nagels/handen, dingen die je beter kunt doen met lange nagels, minder pijn van te ver afgebeten nagels enz.). Je kunt natuurlijk proberen je kind te motiveren om te stoppen, maar waarschijnlijk heb je hier een externe motivatie voor nodig in de vorm van een beloning. Voor sommige kinderen werkt dit. Laat het kind iets bedenken waar het graag zijn best voor doet. Een bijzonder uitje, een cadeautje. Maak bv. een beloningsysteem met een sticker voor elke dag(deel) niet bijten.

Duimt je kind? Zo help je haar ervan af

Tips om nagelbijten af te leren

 • Als je weet wat de ‘bijtmomenten’ zijn, ga dan samen met je kind op zoek naar alternatieven. Als je kind afleiding heeft, zal hij minder snel op z’n nagels gaan bijten.
 • Verzin samen een codewoord of teken, om het kind te helpen herinneren als het de afspraak even vergeet.
 • Beloon (korte) periodes van niet bijten!
 • Maak nagels mooi (vooral bij meisjes en wat oudere kinderen werkt dit vaak). Geef een eigen nagelsetje en/of doe er mooie nagellak op.
 • Behalve bovenstaande dingen helpt het soms om de nagels te lakken met nagellak die vies smaakt (drogist).
 • Spreek een paar nagels af die ‘extra beschermd’ zijn. Daarop mag onder geen omstandigheid gebeten worden. Als het echt niet lukt om niet te bijten, dan probeert je kind die in ieder geval met rust te laten. Na een tijdje kies je er één bij tot alle nagels die status hebben.
 • Als het te moeilijk blijkt, word dan niet boos maar versoepel de aanpak/afspraken: kies bijvoorbeeld een vast moment waarop een nagel een beetje mag worden afgebeten. Bedenk samen wat haalbaar is. Zo kun je het langzaam opbouwen. Ook kun je afspreken dat er bijvoorbeeld niet in het openbaar gebeten wordt.
 • Werkt het echt niet? Dan is geduld waarschijnlijk de enige tip. Meestal gaat het over, het kan alleen wel even duren…

5 manieren om het tandenpoetsen leuker te maken voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.