Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 19 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze negatieve effecten kunnen autoritair ouderschap hebben op een kind

Er zijn verschillende opvoedstijlen waar je als ouder voor kan kiezen: van democratisch tot autoritair. Het autoritaire ouderschap wordt gekenmerkt door uitspraken zoals: ‘omdat ik het zeg’ of ‘je hebt niets te willen’. De ouder is de baas; het kind moet luisteren. In ieder gezin komt de autoritaire ouder wel eens om de hoek kijken, maar als dit eerder regel dan uitzondering is, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind.

De negatieve gevolgen van extreem autoritair ouderschap

Er zijn af en toe momenten waarop een kind een strengere aanpak nodig heeft, maar dit zou geen vaste kost moeten zijn.

1. Autoritair ouderschap belemmert de motivatie en creativiteit

Een kind is van nature ontzettend nieuwsgierig en creatief, maar dit kan onderdrukt worden door extreem autoritair ouderschap. De ouders hebben het pad van hun kind meestal compleet uitgestippeld, dus er is geen ruimte om af en toe een spontane, avontuurlijke beslissing te nemen. En als een kind geen kans krijgt om zijn of haar eigen dromen na te jagen, werkt dit ontzettend demotiverend…

6x positieve manieren om je kind te motiveren

2. Het kan ervoor zorgen dat je kind vaker leugens verzint

Bij extreem autoritair ouderschap wordt een kind regelmatig gestraft om zijn of haar fouten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het kind de boel steeds vaker bij elkaar gaat liegen. Het kind durft niet eerlijk te zijn over fouten of vergissingen, want hij of zij kent de consequenties… De leugens worden een middel om aan de straffen te ontkomen.

3. Autoritair ouderschap kan woedeproblemen veroorzaken

Het is niet zo vreemd dat een kind op een gegeven moment genoeg krijgt van de extreem strikte regels waar hij of zij mee moeten leven. Een kind wil niets liever dan de wereld ontdekken – door te rommelen met zijn of haar spulletjes en af en toe een ondeugende streek uit te halen. Dit is een onderdeel van de ontwikkeling. Als een kind geen ruimte krijgt om zichzelf te zijn, kan hij of zij op den duur last krijgen van woedeproblemen.

Agressie bij kinderen: hoe ga je om met ‘korte lontjes’?

4. Het kan ervoor zorgen dat je kind onzeker wordt

In veel gevallen hebben autoritaire ouders de controle over iedere beslissing. Op deze manier leert het kind om te volgen, maar niet om het eigen verstand eens te gebruiken. Zonde, want het laatste is juist een belangrijke les voor de toekomst! Er komt namelijk een dag waarop het kind op eigen benen moet staan – en dat gaat een stuk makkelijker met een goed portie zelfvertrouwen…

5. Autoritair ouderschap vergroot de kans op een depressie

Door extreem autoritair ouderschap kan een kind het gevoel krijgen dat hij of zij niet goed genoeg is. Het kind heeft continu het gevoel dat hij of zij op de tenen moet lopen, want als er iets fout gaat, staat er een forse straf te wachten… De angst en stress die hierbij komen kijken, kunnen op de lange termijn leiden tot een depressie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.