Sophie Nortier
Sophie Nortier Gebit 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

5 manieren om het tandenpoetsen leuker te maken voor je kind

Tja, het moet elke dag gebeuren. Minimaal 2 minuten in de ochtend en minimaal 2 minuten in de avond: tandenpoetsen. Het kan een dramatisch moment zijn op de dag maar toch is het belangrijk dat je kinderen áltijd poetsen. Dan kun je er maar beter een heel leuk moment van maken voor ze.

Tandenpoetsen leuker maken voor kids

Niet alle kinderen zijn er even dol op: tandenpoetsen. Toch moeten ze dit tweemaal daags doen. Maak er samen een leuk moment van.

1. Laat je kind dingen zelf doen

Geef je kind enige mate van zelfstandigheid. Laat je kind eerst zelf zijn of haar tandenpoetsen en poets vervolgens zelf nog goed na. Neem ze ook mee naar de winkel om zelf een tandenborstel en tandpasta uit te zoeken.

Is fluoride in kindertandpasta nou giftig, of niet?

2. Tandenpoetsen is routinewerk

Bewaak wel enige routine, dat is fijn voor kids. Poets op dezelfde tijdstippen en op dezelfde manier. Hoewel dit misschien saai lijkt, kun je het wel zo leuk maken als je wilt.

3. Maak er wat grappigs van

Maak er echt een leuk moment van samen. Bedenk een leuke manier om de tanden van je kids te poetsen. Trek gekke bekken zodat ze moeten lachen en hun voorste tanden blinkend tevoorschijn komen. Bedenk grappige zinnetjes per gedeelte dat je hun mond poetst. Leuker kan het haast niet worden.

Bonus tip: Er zijn nu ook tabletten van tandpasta ontwikkeld, die ook nog eens volledig natuurlijk en eco friendly zijn (wat ‘normale’ tandpasta dus niet per se is). Ze heten Fairytabs en maken met dit vrolijke lied van tandenpoetsen een feestje voor de kids en het milieu. Dus zet ‘m op repeat en poetsen maar!

4. Het hoeft niet per se in de badkamer

Hoewel het misschien makkelijk is in de badkamer, kun je ook tandenpoetsen op een veel leukere plek. Op de slaap- of speelkamer bijvoorbeeld of op het grote bed van papa en mama (al is dat misschien vlek-wise niet helemaal handig). Ach, alles om de kids goed aan het poetsen te krijgen.

5. Werk met een beloningssysteem

Net zoals je je kids beloont bij het zindelijk worden en het doorslapen, kun je dit ook doen met tandenpoetsen. Voor elke keer dat ze aandachtig en goed hun tandenpoetsen mogen ze een stickertje plakken. Als de kaart vol is mogen ze natuurlijk een mooi cadeautje uitzoeken (geen snoep) of gaan jullie samen wat leuks doen.

Meer tips voor tanden poetsen bij kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.