Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kunnen de kids helpen rondom etenstijd – en dat kan op iedere leeftijd

Kom je ook wel eens handen tekort in de keuken? Dat is nergens voor nodig, want de kinderen kunnen gerust een handje helpen. Ze kunnen hier eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen! De kinderen helpen jou hier mee, maar het is ook goed voor hun eigen ontwikkeling. De taken rondom etenstijd bevorderen namelijk de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen en het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind.

Kortom: dit is een win-winsituatie.

Dit zijn verschillende manieren om een handje te helpen tijdens etenstijd

Dit zijn taken in én om de keuken voor kinderen vanaf 2 jaar tot en met 10 jaar. Kinderen vanaf 11 jaar hebben in de meeste gevallen weinig tot geen begeleiding meer nodig.

Taken voor kinderen van van 2 tot 3 jaar

1. De tafel dekken: De spullen die niet breekbaar of scherp zijn, zoals placemats of lepels, kan je kind zelfstandig op tafel leggen. Dit taakje is ook nog eens goed voor de motoriek.

2. Bestek sorteren: De vaatwasser uitruimen is te veel gevraagd, maar je kind kan je wel helpen met het sorteren van het bestek.

3. Helpen met roeren: Dit zal je kind ontzettend leuk vinden, maar het is wel verstandig om zijn of haar handje ondertussen vast te houden.

4. Verse kruiden plukken: Hebben jullie een plantje met basilicum, peterselie of munt? Dit kan je je kind met een gerust hart laten plukken.

Taken rondom etenstijd voor kinderen van 4 tot 6 jaar

5. Bekers klaarzetten: Dit zal je kind een zelfstandig en capabel gevoel geven. Het is bovendien een goede oefening met tellen!

6. Groenten of fruit wassen: Er wordt gezegd dat kinderen het eten lekkerder vinden als ze hebben geholpen met het bereiden. Dit kan je kind doen door bijvoorbeeld de wortelen of snijbonen te wassen.

7. Ingrediënten afwegen of -meten: Dit is de ideale, speelse manier om aan de rekenvaardigheden te werken. Geef je kind bijvoorbeeld de taak om 600 milliliter water af te wegen.

8. Helpen met de vaatwasser uitruimen: Dit kan je nog niet zelfstandig aan je kind overlaten, maar hij of zij kan bijvoorbeeld wel helpen door de pannen terug te zetten.

Taken voor kinderen 7 tot en met 10 jaar

9. Ingrediënten snijden: Laat je kind zachte ingrediënten snijden, zoals aardbeien of komkommer. Begin met een botermesje, want daar kan hij of zij zich niet mee verworden.

10. Recept voorlezen: Dit is de perfecte leeftijd om een beetje te leren koken – onder begeleiding. Het draait hier ook om begrijpend lezen, want begrijpt je kind welke stappen hij of zij moet uitvoeren?

11. Bijgerecht voorbereiden: Laat je kind een simpel bijgerecht klaarmaken. Op deze leeftijd is je kind makkelijk in staat om bijvoorbeeld de botersla te plukken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.