Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 25 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo krijg je je kinderen snel aan tafel als het eten klaar is

“Daaaaaa-niël, Mir-theeeeee, we gaan eeeeten!” Geen gehoor. Pas na nóg drie keer hun naam te hebben geroepen komen ze in slakkentempo de trap afgelopen. Eten koud, gezellige mood weg, altijd weer datzelfde liedje. Kids snel aan tafel krijgen? Volg dan deze tips op.

Zo krijg je je kids snel aan tafel als het eten klaar is

Het gaat niet altijd even makkelijk: je kids snel aan tafel zien te krijgen als het eten klaar is. Voorkomen dat dit elke avond een drama wordt? Dan raden we aan om deze tips eens te proberen.

1. Betrek ze bij het koken

Betrek ze bij het koken want dat is op meerdere manieren efficiënt. Ten eerste kun je het zien als jullie quality-time. Daarnaast leert je kind er enorm veel van én ze zijn al in de keuken. Ze zullen maar wat trots zijn om hun eten te serveren en willen zelf zo snel mogelijk proeven hoe het smaakt. Drie vliegen in één klap, hoppa!

Door je kind te betrekken bij het koken, kun je zelfs voorkomen dat het een moeilijke eter wordt: Kun je voorkomen dat jouw kind een moeilijke eter wordt?

2. Schreeuw niet maar haal ze

Wat veel ouders doen, is naar boven schreeuwen dat het eten klaar is. Dat is eigenlijk een heel vervelende manier om geroepen te worden. Je vindt het zelf waarschijnlijk ook bloedirritant als je kinderen onderaan de trap ‘mama’ staan te roepen. Doe dit ook niet andersom, dit is een zeer passieve manier van je kinderen seinen. Loop even naar boven om vriendelijk aan te kondigen dat het eten klaar is en je ze aan tafel verwacht.

3. Bedenk een leuke manier om ze te seinen

Je kunt ook andere manieren bedenken om je kinderen te alarmeren dat het eten klaar is. Bijvoorbeeld de aanschaf van een echt keukenbelletje in de gang. Laat ze regelmatig zelf bellen om hun broer of zus te seinen, zo voelt het zelfs een beetje als een echt restaurant.

4. Tijdig communiceren dat het bijna klaar is

Roep ze niet op het moment dat alles al op tafel staat. Geef tijdig aan dat het eten bijna klaar is en ze moeten afronden waar ze mee bezig zijn. Je kunt als ze daarna nog niet beneden zijn aangeven dat je vijf minuten geleden duidelijk hebt aangekondigd dat het eten klaar zou zijn.

5. Consequenties als ze niet komen

Luistert je kind niet? Dan heeft dat consequenties, bijvoorbeeld geen bakje vla meer na het eten. En ja, ongetwijfeld kan dat de sfeer aan tafel bij je koter verpesten maar een consequente opvoeding is belangrijk.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.