Sofie Obbens
Sofie Obbens Persoonlijke verhalen 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mag mijn kind laat opblijven om naar het EK te kijken?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer.

Deze week legt Mirjam* (42) haar dilemma voor: “Mijn zoon van 10 wil laat opblijven om naar het EK-voetbal te kijken, moet ik dit toelaten?”

Voetbalfan

“Mijn zoon speelt al met de bal sinds hij kan lopen en rent iedere middag na schooltijd het voetbalveld op om te voetballen met zijn vriendje. Ook mijn man is groot voetbalfan en samen volgen zij op de voet het EK. Ik vind het leuk om te zien hoe zij er samen zo in opgaan.

Maar zo tegen het einde van het schooljaar wordt er veel van de kinderen gevraagd. Schoolreisje, avondvierdaagse, een knutselwerkje voor de juf en proefwerkweek. Mijn zoon is oververmoeid aan het raken en hij heeft zijn slaap hard nodig. 

EK-gevoel

Tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat hij het EK en het bijbehorende oranjegevoel meekrijgt. Dit is een unieke periode die ik mijn kind niet wil ontnemen. Ik geniet ervan om te zien hoe hij samen met zijn vader een wedstrijd bekijkt. Ze nemen de opstellingen door en leven bloedfanatiek mee. Mijn zoon leert veel over de sport en ik zie dat voetbal echt zijn passie is.

Strijd

Het is bijna iedere avond een strijd in huis. Mijn zoon wil de late voetbalwedstrijd zien, maar ik zie dat hij doodmoe is en zeg dat hij naar bed moet. Hij zegt dat zijn klasgenootjes wel mogen kijken. Ik begrijp dat hij erover wil kunnen meepraten en ik wil hem deze grote happening niet ontnemen. Hoe ga ik hiermee om?

Tips van de redactie

We begrijpen dat je jouw zoon enerzijds het EK wil meegeven en hem anderzijds zijn broodnodige nachtrust gunt. Bespreek met hem je zorgen. Vertel hem dat je ziet dat hij oververmoeid begint te raken en dat je graag wil dat hij deze laatste, drukke schoolperiode goed doorkomt. Zorg ervoor dat hij inziet waarom het belangrijk is dat hij juist nu goed slaapt en dat je graag met hem wil meedenken voor een oplossing.

Bespreek de mogelijkheden voor een compromis. Stel bijvoorbeeld voor dat hij alleen in het weekend de late wedstrijden kijkt en doordeweeks alleen de eerste helft. Of dat hij ‘s middags de avondwedstrijd terugkijkt. Hopelijk kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Succes!

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Het EK begint: de leukste oranje spullen voor jouw kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.