Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 22 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als jouw kind het niet leuk heeft op school?

Het is natuurlijk hartverscheurend om als ouder te ontdekken dat je kind het niet leuk heeft op school. Gelukkig zijn er verschillende stappen die ouders kunnen nemen om hun kind te helpen. Met deze tips kun je als ouders aan de gang. 

Het niet leuk op school hebben, kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan sociale problemen, leerproblemen, pesterijen of een gebrek aan uitdaging.

Zes keer dit kun je doen als je kind het niet leuk heeft op school

Gelukkig kun je je kind een handje helpen als hij het niet naar zijn zin heeft. De volgende acties kun je ondernemen.

Luister goed naar je kind 

Zorg ervoor dat je een veilige omgeving creëert waarin je kind zich vrij voelt om te praten over zijn of haar ervaringen. Luister daar aandachtig naar en neem echt even de tijd voor je kind. Stel vragen die uitnodigen tot gesprek, zoals: ‘Kun je me vertellen wat je vandaag op school hebt gedaan?’ of ‘Wat vind je het leukst en het minst leuk aan je schooldag?’ Dit helpt je direct om een beter inzicht te krijgen in wat er precies speelt.

Communiceer met de leerkracht

Wanneer je met je kind hebt gesproken dan is het goed om contact op te nemen met de leerkracht. Hij of zij kan je vast helpen bij het vinden van een oplossing. Maak hiervoor samen een plan van aanpak en zorg ervoor dat je elkaar op de hoogte houdt. 

Professionele hulp 

Wanneer het probleem ingewikkeld is dan is het ook mogelijk om professionele hulp in te schakelen. Denk aan een schoolpsycholoog, een kindertherapeut of een coach. Deze professionals kunnen helpen bij het aanpakken van bijvoorbeeld emotionele of sociale problemen die van invloed zijn op je kind op school.

Sociale activiteiten buiten school

Voor een kind is het belangrijk om niet alleen op school vriend(inn)en te hebben, maar ook buiten school. Probeer daarom sociale activiteiten buiten school te stimuleren. Laat je kind naar sport gaan, naar een hobbyclub of regel speelafspraakjes met kinderen uit de buurt.

Veilige thuisomgeving creëren 

Wanneer je kind niet blij is op school, is het extra fijn om thuis een plek te creëren waar je kind zich echt veilig voelt. Alleen hier kan hij of zij echt ontspannen. Maak ook altijd genoeg tijd voor je kind. Toon  interesse in de schooldag en geef hem of haar geregeld een compliment. Dit zal het zelfvertrouwen van je kind goed doen. 

Overweeg een andere school of onderwijsvorm

Heb je alles geprobeerd, maar is jouw kind nog niet blij op school? Dan moet je nagaan of de schoolomgeving waar jouw kind zich nu in bevindt wel de juiste is. Soms is een andere school, bijvoorbeeld een kleinere school of een school met een andere onderwijsvorm een betere optie en dat is dan zeker het proberen waard. Alles voor een gelukkig kind. 

Met deze huiswerk- en studietips komt jouw kind de schooltijd door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.