Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 31 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Lotte merkt dat haar zoon steeds verkeerde beslissingen neemt: ‘Zo heb ik hem niet opgevoed’

Lotte probeerde haar zonen op te voeden tot zelfstandige jongens. Op dit moment twijfelt ze of dit wel de juiste aanpak was. Vooral haar oudste zoon lijkt steeds verkeerde beslissingen te nemen: “Geen idee wat er van hem terecht moet komen.”

Vanaf het moment dat ik alleenstaande moeder werd, nu alweer zes jaar geleden, wilde ik mijn zoons (nu vijftien en dertien) zo opvoeden, dat ze zelf ook veel alleen konden zijn. Op die manier kon ik ook eens wat tijd voor mezelf hebben. Als alleenstaande moeder moet je natuurlijk nog harder werken dan wanneer je een partner hebt. 

Zelfstandig worden

Om mijn kinderen zo zelfstandig mogelijk te laten worden, gaf ik ze binnen en om het huis allemaal taken. Zo mochten ze, in het begin onder mijn toezicht, koken. Ook leerde ik ze alles in de tuin, ik leerde ze kleding wassen en daarnaast legde ik ook alles uit over schoonmaken. Dit klinkt misschien alsof ik een strenge moeder was, maar dat is niet het geval. Ik wil gewoon dat mijn zoons alles kunnen, ook als ik ooit wegval. 

Diepe gesprekken

Naast dat ik ze al op jonge leeftijd alles in en om het huis heb geleerd, vond ik het ook belangrijk om diepe gesprekken, voor zover dat kan op die leeftijd, te hebben. Wat wilden ze in het leven? Wat vonden ze belangrijk en hoe voelden zij zich? Ook gaf ik ze tips over andere dingen. Hoe kon je bijvoorbeeld dingen op een juiste manier aanpakken? Ook dat vond ik een belangrijk aspect in de opvoeding. 

De mist in

Ik had dus verwacht dat mijn zoons goed klaar waren gestoomd voor het ‘echte leven’, maar vooral mijn oudste zoon maakt nu telkens verkeerde beslissingen. Hij is echt een paar keer al de mist ingegaan. Natuurlijk is het normaal om in de puberteit domme dingen te doen. Het leven is nu eenmaal niet perfect, maar de dingen die hij de afgelopen maanden heeft gedaan, zo heb ik hem niet opgevoed en zo wil ik het niet zien.

Verkeerde beslissingen

Zo heeft hij afgelopen maanden twee keer gevochten met andere jongens: één keer op school en één keer in de stad. Ook is hij betrapt op het stelen van een croissant in de supermarkt. Hij krijgt gewoon genoeg zakgeld, waarom zou je dan een croissant stelen? Ik ben de laatste tijd echt teleurgesteld in hem. 

Blijven praten

Ik merk dat mijn oudste de afgelopen tijd meerdere keren verkeerde beslissingen heeft genomen. Ik vind het enorm jammer, daarom probeer ik nu veel met hem te praten. Waarom doet hij dat? Wat is de reden? Op die manier hoop ik alsnog tot hem door te dringen en erger te voorkomen.”

De top 15 stressvolste dingen aan het opvoeden van een puber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.