Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 19 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

5x kleine dagelijkse manieren om je kind zelfstandiger te maken

Iedere ouder wil dat zijn kind zelfstandig wordt, maar dat is nog niet altijd zo gemakkelijk. Vanuit een soort ouder instinct zijn we vaak geneigd om ons kind te helpen, om het ze allemaal wat makkelijker te maken. Maar op die manier leren ze niet zelfstandig te zijn. Daarom geven we vijf tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen, en die helpen je kind zelfstandiger te maken.

Manieren om je kind zelfstandiger te maken

Het kost wat tijd en moeite, maar het is het zeker waard. Deze vijf dingen zorgen voor een zelfstandiger kind.

1. Laat ze fouten maken

Het gaat misschien volledig tegen je natuur en gevoel in, maar het is belangrijk om je kind soms fouten te laten maken. Laat je kind ook weten dat het niet erg is om fouten te maken, dat het erbij hoort én dat je er juist wat van kunt leren. Natuurlijk is het moeilijk om je kind ergens mee te zien worstelen, maar uiteindelijk zullen ze leren om hiermee om te gaan en worden ze daarmee een stuk zelfstandiger.

2. Laat ze helpen in het huishouden

Door je kind te laten helpen in het huishouden werk je ook aan zijn zelfstandigheid. Laat hem bijvoorbeeld de boodschappen uitpakken of helpen met de was. Alleen al helpen met op het knopje van de machine drukken vinden veel kinderen geweldig. Ze krijgen er meer zelfvertrouwen door, maar door te zien hoe jij iets doet leren ze het ook zelf te doen. Als ze wat ouder zijn kunnen ze natuurlijk ook zelfstandig taakjes doen, kies dan wel dingen die bij hun leeftijd passen.

5x met deze klusjes in huis kunnen jouw kinderen je helpen

3. Laat ze keuzes maken

Door je kind zelf keuzes te laten maken worden ze ook een stuk zelfstandiger. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ze te laten kiezen uit een paar opties. Kies daarbij voor twee of drie verschillende dingen, zoals wil je wandelen of naar de speeltuin? Geef je jouw kind namelijk teveel keuzes dan kan dit verwarrend of overweldigend zijn. Is je kind al wat ouder dan kun je de opties achterwege laten en bijvoorbeeld vragen: ‘Wat wil jij samen gaan doen?’

4. Geef ze de ruimte

Je kind wordt waarschijnlijk veel zelfstandiger als het ook de mogelijkheid heeft om zelfstandig te zijn. Geef ze daarom de ruimte om dingen alleen te doen, zonder dat jij er met je neus steeds bovenop zit. Ja, dat is misschien lastig, maar het werkt wel. Hoeveel ruimte je ze geeft hangt natuurlijk af van de leeftijd. Een kleuter kan best even alleen op zijn kamer spelen, of een paar meter voor je uit lopen op straat. Een tiener kan natuurlijk alleen buiten spelen of misschien zelfs een boodschap voor je halen of een brief voor je posten.

5. Stop met corrigeren

‘Nee dat moet je niet zo doen.’ Als jij iets probeert en iemand zegt dat steeds werkt dat behoorlijk demotiverend. Voor je kind is dat hetzelfde. Probeer daarom niet je kind steeds te corrigeren als hij iets zelf probeert. Heeft je kind zijn bed opgemaakt en is het niet helemaal perfect? Laat het zo, en onderdruk de neiging om het zelf te doen. Perfectie is niet het doel, zelfstandigheid wel.

Moeder Belinda: ‘Klusjes doen in huis maakt kinderen gelukkiger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.