Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets voor een 11-jarige voor naar school? ‘Generatie watjes wordt gekweekt’

Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Karen. Haar dilemma luidde: “Mijn 11-jarige wil een elektrische fiets om mee naar school te fietsen, wat zal ik doen?” Daar kwamen maar liefst bijna drieduizend reacties op.

Wij delen een greep uit de reacties.

Een elektrische fiets voor mee naar school

Het zoontje van Karen gaat volgend jaar naar de middelbare school. Daarvoor moet hij een stuk verder fietsen dan nu naar de basisschool. Met slecht weer zal hij er langer dan een half uur over doen. Nu vroeg hij of hij een elektrische fiets mag kopen van zijn spaargeld. “Ik begrijp zijn standpunten. Alleen zijn er meerdere dingen die me nog een beetje tegenhouden. En nu weet ik niet goed wat ik moet doen.”

Hier lees je het hele verhaal van Karen.

1. Geen spijt

Mirjam – “Wij hebben er ook eentje tweedehands gekocht en zeker geen spijt. Ze moet op een dag in totaal 25 km fietsen. Ze houdt op deze manier ook wat tijd en energie voor haar huiswerk over en voor haar sporten (3× per week).”

2. Generatie watjes

Marlies – “Goed, ik ben normaal niet van de ongenuanceerde uitspraken, maar hierbij denk ik echt: wat een generatie watjes wordt er gekweekt! Elektrische fiets voor een halfuur fietsen, tjongejonge… Oh, en voor het milieu is zonder accu toch ook echt stukken beter.”

3. Geen ‘gewone’ fiets meer te zien

Carola – “Onze kleindochter van 11 jaar heeft er ook één gekregen voor de middelbare school. Heel raar dat iedereen erop tegen is. Er is op de school bijna geen ‘gewone’ fiets meer te zien.”

4. Vriendinnen en vriendjes hebben er ook één

Vivette – “Het schijnt tegenwoordig heel normaal te zijn dat kinderen een elektrische fiets krijgen. Want ja, vriendinnen/vriendjes hebben er ook één, dus kun je niet achter blijven. Heel sneu. Ten eerste is het levensgevaarlijk en ten tweede krijgen we straks weer een enorme kloof te zien tussen verwende/rijke kindjes en de kindjes die dus alleen gaan fietsen naar school omdat die ouders het niet willen of kunnen betalen.”

5. Op eigen spierkracht

Marjon – “Weigeren. Hij heeft jonge benen, kan heel goed zonder hulp fietsen. Vroeger fietsten we 10 km heen naar school en 10 km naar huis, puur op onze eigen spierkracht. We zijn er niks minder van geworden.”

6. Snelheid niet goed kunnen inschatten

Marieke – “Ik heb gelezen dat onderzoek uitwijst dat kinderen op die leeftijd de hoge snelheid van een elektrische fiets nog niet goed kunnen inschatten. Het is daardoor gewoon gevaarlijk!”

7. Doe wat voor jou goed voelt

Rianne – “Doen wat voor jou goed voelt. En wat goed dat hij aangeeft zelf mee te willen betalen.”

8. Kinderen bewegen al veel te weinig

Sandra – “Uh, wat een nonsens… Gewoon fietsen, heel gezond! De kinderen van tegenwoordig bewegen sowieso al veel te weinig.”

Hoe leer je je kinderen veilig deelnemen aan het verkeer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.