Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 31 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

GPS-horloge voor je kind: een goed idee?

Met een horloge met GPS (global positioning system) kun je elk moment van de dag zien waar je kind is via de bijbehorende app. Het kinderhorloge wordt, zoals elk ander klokje, gedragen om de pols. Handig dus voor als je wil weten waar je kind uithangt. Ook kan met het GPS-horloge voor kinderen meestal gebeld worden en heeft het nog een paar fijne functies.

Vroeger, toen wij zelf kinderen waren, bestond dit nog niet en dus kan er twijfel ontstaan over het kopen van zo’n horloge. Daarom beantwoorden we de vraag: wel of geen GPS-horloge aanschaffen voor je kind?

Wel of geen GPS-horloge voor kinderen kopen?

De reden dat je wel een GPS-horloge wil geven aan je kind, is omdat je het dan in de gaten kan houden. Voor de meeste ouders geeft dat een gevoel van veiligheid, vooral bij kinderen die voor het eerst alleen buitenspelen. Er zijn ook tegens over het geven van een GPS-horloge aan je kind. Namelijk dat je het voor je kind lastiger maakt om vrij te bewegen en het daardoor minder verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen krijgt.

Ook kan het gevoel van veiligheid juist averechts werken, doordat je juist te veel vrijheid aan je kind geeft. Verder tellen de kosten mee, want je bent vaak toch wel rond de honderd euro kwijt voor een goed GPS-horloge voor kinderen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een GPS-horloge?

Als je dan de beslissing hebt gemaakt om zo’n horloge voor je kind te kopen, let dan even op de volgende punten.

  • Kijk of het horloge past bij de leeftijd van je kind, want sommige GPS-horloges zijn pas vanaf bepaalde leeftijden geschikt. Bovendien spelen sommige kinderen al vanaf jonge leeftijd alleen buiten, terwijl andere kinderen zo rond de zeven jaar voor het eerst alleen buiten gaan spelen.
  • Kies voor veiligheid en kijk naar een GPS-horloge voor kinderen met een beveiligde simkaart die voldoet aan de Europese veiligheidseisen.
  • Lees je goed in over de GPS-tracker die in het kinderhorloge zit. Hoe vaak wordt de locatie van je kind ververst en kun je dit aanpassen?
  • Sommige GPS-horloges voor kinderen hebben een SOS-knop waarmee je kind met een druk op de knop een hulpbericht verstuurd naar de toezichthouders van de app, meestal de ouders.
  • Bij veel GPS-horloges kan je zones instellen waar je kind mag komen, en dus waar niet. Gaat je kind buiten een zone, dan krijg je daar een bericht van.
  • Kijk of je kind met het horloge kan bellen en gebeld kan worden.
  • Soms kan je op een GPS-horloge voor kinderen een tijd instellen, dan weet je kind dat het naar huis moet komen. Handig als je een jong kind hebt dat nog niet zelf kan klokkijken.
  • Het is handig als het kinderhorloge in jouw app een melding geeft dat het opgeladen moet worden.
  • Is het GPS-horloge voor je kind om mee te nemen op vakantie? Dan is het goed om even te checken of het waterdicht is.

Is een GPS-horloge voor je kind een goed idee?

Laurien, moeder van drie en ervaringsdeskundige: “Als ik uit eigen ervaring spreek, vind ik een GPS-horloge een goed idee om te geven aan kinderen die voor het eerst alleen buiten gaan spelen. Wij wonen in een stad, dat is misschien anders dan voor ouders met kinderen in een rustiger en overzichtelijker dorp. In onze omgeving is een treinspoor en een groot water. Het geeft me een fijn gevoel dat het horloge een seintje geeft als mijn zoontje daar te dicht in de buurt komt.

Dat betekent niet dat ik geen afspraken heb gemaakt met hem. Hij weet precies waar hij wel en niet naartoe mag. Ook weet hij dat ik met het horloge kan zien waar hij is, maar dat ik alleen kijk als ik me zorgen maak. Tot nu toe gaat dat heel goed. Hij belt me regelmatig even om te vertellen waar hij is of dat hij naar een andere speeltuin gaat.”

Veel vraag naar GPS-horloge na dood Gino (9), maar ‘afspraken met kind nóg belangrijker’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.