Sanne Verweij
Sanne Verweij Puber 29 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

De top 15 stressvolste dingen aan het opvoeden van een puber

Alle ouders weten dat het hebben van een puber een zware taak kan zijn; een zware taak die je met alle liefde op je neemt. Toch zijn er nogal eens momenten waarbij het zweet je uitbreekt en de stressmeter uitslaat.

Een puber is meestal behoorlijk druk met zichzelf en heeft daarmee minder oog voor jou, terwijl jij juist al je ogen op hem richt. Waar is hij nu weer mee bezig? Gaat hij of zij niet met slechte vrienden om? Je wil je puber het liefst voor alles behoeden, maar moet meestal in je eentje omgaan met deze stressvolste momenten.

De stressvolste dingen aan het opvoeden van een puber

Wist je dat ouders met een puber meer stress hebben dan ouders met een baby? En jij dacht nog wel dat je het moeilijkste al gehad had…

1. Omgaan met de stemmingswisselingen

Dan is hij in opperbeste stemming en het volgende moment hangen de boze wolken weer boven zijn hoofd? Wat is het nou?

2. Helpen met belangrijke beslissingen

Welk beleg je kind op zijn brood neemt, is nog niet zo levens bepalend. Het uitzoeken van een vervolg school of antwoorden op zijn moeilijke vragen zijn andere koek en zorgen ervoor dat het zweet je op de rug staat.

3. Eigen fouten maken

Ja, ja van fouten leer je… Maar het is zo moeilijk om alleen maar toe te kijken terwijl ze in hun eigen soep gaarkoken.

4. Social media

Je kind met zijn neus in het schermpje zien zitten, is niks nieuws. Toch kan je het niet helpen om na te denken over al die gevaren online. En aan de invloeden die het op hem heeft, wil je al helemaal niet denken.

5. Hormonale veranderingen

Je wilt niet meer aan je eigen puberteit denken en al veranderingen die het met zich meebracht, dus je snapt het heus wel als je kind er ook geen zin in heeft. Bovendien vindt hij het toch alleen maar akward als je iets probeert uit te leggen over zijn veranderende lichaam.

6. Examenstress

Elk examen vliegt je naar de nek. Soms lijkt het alsof jij nog meer last hebt van de stress dan je kind.

7. Vertrouwen op beslissingen

Umm…. weet je zeker dat dit nodig is? Als het kon, hield je je puber de hele dag bij je en maakte jij alle beslissingen. Helaas is het leven vaker stressvol, dan stressvrij.

8. De toekomst

De toekomst: wat is dat? Pubers denken vaak nog niet verder dan hun eigen neus lang is, dus dat de dingen die hij nu doet invloed kunnen hebben op later? Nee, dat komt niet eens in ze op en dat is toch wel iets waar jij mee zit.

9. Zelfstandigheid

Voor je gevoel laat je hem al zo goed als los en nog zeurt hij dat je er te dicht bovenop zit. Pubers en hun zelfstandigheid zijn de beste vrienden, maar niet altijd de slimste…

10. Lichaamsbeeld

Je kind eet opeens iets minder of hij vindt het minder fijn om in badkleding te verschijnen. Je moederhart doet dan even pijn als je merkt dat ze niet tevreden zijn met hun lichaam.

11. Pesten

Straks wordt hij gepest, straks wordt hij gepest… Hoewel je er niet aan wil denken, komt deze gedachte eens in de zoveel tijd toch weer naar boven.

12. Stressvolle periodes

Toetsen, examens en presentaties: jij helpt ze overal doorheen met je superkrachten. Die stressvolle periodes komen niet alleen bij je puber hard aan, jij merkt er ook alles van (over die stemmingswisselingen die ermee gepaard gaan nog niet te spreken).

13. Drank of drugs

Straks gaan ze het foute pad op of wat als ze bij dat ene feestje drugs doen? Je moet er niet aan denken.

14. Vlinders

Met de hoofd in de wolken loopt hij door het huis of hij kletst je de oren van je kop met de mooiste verhalen over die ene persoon. Jij hoopt alleen maar dat je straks het hart van je kind niet bijeen hoeft te rapen.

15. Leren wie je bent

Als puber leer je steeds meer kleine dingen over jezelf en leer/ ontwikkel je dingen die je de rest van je leven bijblijven. Ondanks alles heb jij vertrouwen in je kind, maar toch blijft het vinden van jezelf altijd een lastige kwestie.

11 conflicten die iedere ouder met een puber herkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.