Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kim (41) laat haar dochter van zestien alleen backpacken: ‘Ik moedig het juist aan’  

Kims dochter is nog maar net zestien, maar heeft nu al grote plannen. Eén van die plannen is om in haar eentje te backpacken door Europa. Kim (41) stemt in met de plannen van haar dochter.

 

“Ik moeder haar juist aan om op pad te gaan.”

 

Wij hadden het niet breed

“Ik kom uit een groot gezin, en mijn ouders hadden het niet breed. Samen met mijn vijf andere broers gingen wij standaard ieder jaar naar dezelfde camping in Frankrijk. Niets mis mee natuurlijk. Wij hadden lol, en maakten veel vriendjes. Als kind was ik niet bewust van de financiële situatie van mijn ouders.

 

Naarmate ik ouder werd, besefte ik steeds vaker dat wij het niet breed hadden. Zo gingen mijn vriendinnen in de zomervakantie met elkaar op vakantie, maar dat kon ik niet betalen. Ook toen ik eindelijk mijn eerste bijbaantje had, kreeg ik het geld niet bij elkaar om op vakantie te gaan.

 

Uiteindelijk ben ik na mijn studententijd veel gaan reizen, en heb veel van de wereld mogen zien. Ik nam mezelf dan ook voor op mijn kinderen geen beperkingen op te leggen. Sterker nog: ik beloofde mijn kinderen dat ik hen geen beperkingen wilde opleggen.

 

 

Tot dusver ben ik die belofte nagekomen, en heb ik mijn kinderen vrijwel nooit beperkt in hun plannen. Mijn dochter is jarenlang met ons meegegaan naar de meest bijzondere vakantiebestemmingen. Vorig jaar is ze met mij en mijn partner meegegaan naar Lombok. Daar hebben we de Mt. Rinjani beklommen. De bijna 4.000 meter hoge berg heeft ze zonder te klagen beklommen.

 

Kim heeft drie belangrijke regels

 

Ik ben onwijs trots op haar, en zie hoe volwassen zij wordt. Ze is weliswaar nog maar een tiener, maar ik heb al het vertrouwen haar. Eigenlijk wilde ze vorig jaar al backpacken, maar dat zag ik toen nog niet zitten. Nu ze zestien is, stem ik er mee in. Ze mag dit jaar voor het eerst in haar eentje gaan backpacken. De bergschoenen zijn besteld, en ze heeft de meeste spulletjes al gekocht.

 

Ik heb echter drie belangrijke regels opgesteld. Allereerst moet zij in Europa blijven. Daarbij mag ze niet gaan liften; dat vind ik te gevaarlijk. Ten slotte wil ik dat zij iedere avond haar locatie deelt, zodat ik weet waar ze slaapt. Voor de rest heeft ze de vrijheid om op avontuur te gaan.

 

Natuurlijk vind ik het spannend, maar tegelijkertijd moet ik vertrouwen hebben. Ze is intelligent, en zeker niet wereldvreemd. Ze spreekt drie talen, en heeft al veel van de wereld gezien. Dan moet het toch goed komen, lijkt me.”

 

 

5x kindvriendelijke plekken in Spanje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.