Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 6 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik de directeur inlichten of mijn dochter van school halen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Charlotte (38) haar dilemma voor: “Moet ik de directeur inlichten of mijn dochter van school halen?”

“Mijn dochter Emma is zeven jaar en zit in groep vier. Ze heeft leuke vriendinnen en ze komt goed mee op school. Klinkt goed, hoor ik je denken, en dat is ook zo, maar toch spelen er de laatste tijd dingen die minder fijn zijn. Emma heeft dit jaar een nieuwe juf en zij is helaas lang niet zo leuk als de juf die ze vorig jaar had.

Lompe uitspraken

De laatste maanden hoor ik steeds vaker verhalen van Emma die mij verbazen. Zo zou de juf dingen tegen haar zeggen die niet leuk zijn. Emma is bijvoorbeeld best rustig, ze heeft niet de grootste mond van de klas. Toen ze een keer met haar vriendinnen aan het spelen was, zei de juf: ‘Oh, je kan dus wel praten?’ Dat vond ik apart, dat zeg je toch niet tegen een meisje?

Zo zijn er nog een paar voorbeelden van lompe uitspraken van de juf. Toen Emma blijkbaar had gevraagd of ze naar de wc mocht, zei de juf: ‘Alleen als je deze keer niet zo lang wegblijft.’ Of toen Emma een keer iets niet snapte bij rekenen en dat vroeg aan de juf, was haar antwoord: ‘Dat moet je nu echt wel weten hoor, dat ga ik niet uitleggen.’

Kinderen voortrekken

Daarnaast hoor ik ook van Emma dat ze tegen anderen wel gewoon aardig en lief is. Althans, tegen een paar anderen in ieder geval. Emma zegt dat altijd dezelfde kinderen haar mogen helpen met dingen of dat ze altijd eerst die kinderen helpt in plaats van haar. Omdat je natuurlijk niet weet of dit allemaal waar is, heb ik een keer een afspraak met de juf gemaakt om het hierover te hebben.

Die afspraak liep helaas niet heel vlot. Toen ik het had over de uitspraken die ik van Emma hoorde, zei ze dat ze het niet op die manier zei en Emma het waarschijnlijk anders interpreteerde. En ze zei ook dat ze iedereen hetzelfde behandelde en absoluut niet kinderen voortrok. Het is dus Emma’s woord tegen het hare, en dat maakt het lastig.

Dilemma

Ik hoopte dat dit gesprek zou helpen, maar nog steeds komt Emma thuis met negatieve verhalen over de juf. Ik merk ook dat ze het niet leuk vindt en ik kies ervoor om mijn dochter te geloven, maar ik weet niet zo goed wat nu het beste is. Moet ik de directeur erbij halen en het met hem bespreken? Maar dan wordt het zo’n gedoe en ik vraag me af of Emma het dan fijner krijgt op school.

Ik kan haar ook van school halen en bij een andere school aanmelden. Een nieuw begin klinkt ergens wel fijn, maar dat is ook zo’n grote stap. Ik twijfel nu dus: moet ik het nog niet hierbij laten en de directeur inschakelen? Of moeten we haar van school halen en hopen dat ze het op een andere school beter heeft?”

Ruby (40): ‘Mijn dochter wordt gepest door haar leraar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.