Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Scheiden 8 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Hoe verdelen we de kerstdagen als gescheiden gezin?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Rianne (38) haar dilemma voor: “Hoe verdelen we de kerstdagen als gescheiden gezin?”

“Mijn ex-man en ik zijn afgelopen januari gescheiden. Na een lange periode van relatietherapie, er keer op keer weer voor proberen te gaan en teleurstelling na telerstelling ervaren, was dit de enige goede keuze. Het was natuurlijk heel verdrietig en ik ben ook lang heel teleurgesteld in mezelf en onze relatie geweest, maar nu, bijna een jaar later, kan ik het al een stuk beter accepteren.

Co-ouderschap

We hebben samen twee kinderen van 6 en 9 jaar. Het afgelopen jaar deden we aan co-ouderschap: van zaterdagavond tot woensdagochtend waren ze altijd bij mij, van woensdagavond tot zaterdagavond bij hun vader. We zijn allebei tevreden met deze verdeling en dat is gelukkig ook zonder gedoe afgesproken.

Nu komen de kerstdagen eraan en hebben mijn ex en ik voor het eerst dit jaar een beetje een discussie. We willen namelijk allebei het liefste onze kinderen op eerste kerstdag bij ons hebben, omdat dan van allebei de kanten onze families samenkomen. Onze kinderen kunnen het wat beter vinden met de neven en nichten van mijn kant, waardoor ik het ze gun om daarbij te zijn.

Andere plannen

Mijn ex heeft op tweede kerstdag al plannen met zijn vriendengroep, waardoor hij liever eerste kerstdag de kinderen bij zich heeft. Ik ben op tweede kerstdag uitgenodigd bij een goede vriendin van mij, waar ook andere vriendinnen komen. Ik vind het zeker leuk om daarheen te gaan, alleen zou dat ook betekenen dat ik op die dag niet de kinderen mee kan nemen.

Nu vind ik het ook niet erg om deze uitnodiging af te slaan voor mijn kinderen, zij zijn natuurlijk het allerbelangrijkste en ik wil dat zij het ook leuk hebben. Nu hebben ze zelf aangegeven dat ze liever meegaan op eerste kerstdag naar mijn familie, omdat ze het daar leuker vinden. Maar dat zou betekenen dat ze helemaal niet naar mijn ex kunnen, wat niet leuk voor hem is.

Dilemma

Nu zit ik dus een beetje met een dilemma: hoe verdelen we op een eerlijke manier de kerstdagen als gescheiden gezin, zodat we er allemaal tevreden mee zijn? De familiebijeenkomsten zijn helaas niet heel dicht bij elkaar, dus we kunnen niet heel makkelijk op dezelfde dag heen en weer, dat maakt het ook nog lastig. Zijn er ouders die hier ervaring mee hebben en tips kunnen geven? Alles is namelijk welkom.”

Quinty (47): ‘Na de feestdagen wil ik van mijn man scheiden’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.