Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 21 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Kan ik mijn kind (8) alleen thuislaten?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lisanne (36) haar dilemma voor: “Kan ik mijn kind (8) alleen thuislaten?”

“Mijn man en ik hebben samen een zoon: Sem. Sem zit in groep 5. Mijn man werkt vier dagen en ik drie, tot nu toe konden we dat allemaal heel goed onderling regelen. We zorgden ervoor dat er altijd iemand thuis was om Sem te brengen naar en op te halen van school.

Cursus volgen

Nu heeft mijn werk helaas op mijn vrije dag een cursus van een paar weken ingepland die aangeraden wordt om te volgen. Als dat online was geweest, was het niet zo’n probleem, maar we moeten hiervoor op kantoor zijn. En dat is lastig, omdat die cursus van 4 tot 5 uur ’s middags is. En dan ben ik altijd met Sem thuis.

Toen ik vroeg op het werk of ik de cursus ook op een ander moment kon volgen, was dat eigenlijk op korte termijn niet mogelijk, pas volgend jaar bieden ze hem weer aan. Ik baalde daarvan, want de inhoud van de cursus vind ik zeker interessant en gaat mij ook helpen bij het werk. Mijn man kan helaas niet eerder naar huis komen die dag, omdat hij dan altijd een belangrijke meeting heeft.

Uurtje alleen thuis

Hij stelde toen voor of we Sem niet dat ene uurtje alleen thuis konden laten? Mijn eerste gedachte was gelijk: echt niet, daar is hij veel te jong voor. Maar mijn man zegt dat hij denkt dat dat heus wel goed gaat, Sem is al heel zelfstandig voor zijn leeftijd. Dat is ook zeker zo, maar toch vind ik hem nog wel erg jong. Ook al is het maar een uurtje.

Ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren. Ik snap dat je het met hem erover kan hebben en hem kan uitleggen wat hij moet doen als er iets gebeurt, maar toch weet ik niet of ik rustig op kantoor zit als hij alleen thuis is. Mijn man zegt dan weer dat we het best tegen de buren kunnen zeggen, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

Fijne gedachte

De gedachte dat ik hierdoor wel de cursus kan volgen en dat niet later nog apart hoef te doen, vind ik wel weer een fijne gedachte. Mijn kantoor zit op tien minuten fietsen, dus ik ben ook zo weer thuis. Mijn ouders wonen helaas ver weg en kunnen niet zomaar even langskomen en mijn schoonouders zijn die dag ook aan het werk. Daar kunnen we dus helaas geen beroep op doen.

Ik zit nu dus met een dilemma: kunnen we Sem tijdens mijn cursus alleen thuislaten of zal ik de cursus gewoon op een ander moment doen? Ik twijfel en ben benieuwd of andere ouders dit eerder hebben meegemaakt en wat zij hebben gedaan. Alle tips zijn welkom!”

Had ik maar nooit… ‘Mijn dochter alleen naar huis laten fietsen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.