Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 22 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je kind veel wratten heeft?

Wanneer je kind wratten (ook wel verruca genoemd) heeft, dan kan dit erg vervelend zijn. Hoe ontstaan ze en welke soorten komen het meest voor bij kinderen? Lees hieronder meer over dit onderwerp. 

Ook al zijn ze vervelend, er valt gelukkig wel iets aan te doen. 

Hoe krijgt een kind wratten?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat via direct contact met de huid wordt overgedragen. Kinderen kunnen het virus oppikken door contact met iemand anders met verruca, maar ze kunnen ook worden blootgesteld aan het virus in openbare ruimtes zoals zwembaden, sportscholen of doucheruimtes. Kinderen met een verzwakt immuunsysteem hebben mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van deze vervelende uitgroeisels van de huid, dan kinderen met een goed immuunsysteem. 

Zijn wratten besmettelijk?

Verruca is erg besmettelijk. Het HPV-virus dat wratten veroorzaakt, kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen via direct contact. Dit betekent dat kinderen deze vervelende uitgroeisels van de huid kunnen krijgen door het delen van handdoeken, schoenen of speelgoed, of zelfs door handen te schudden met iemand die wratten heeft.

Wat zijn de meest voorkomende soorten?

Er zijn verschillende soorten wratten, maar de meest voorkomende verruca bij kinderen zijn:

Gewone wratten (verruca vulgaris)

Deze wratten hebben meestal een ruwe, hobbelige textuur en komen vaak voor op handen, vingers, knieën en ellebogen.

Voetwratten (verruca plantaris)

Dit soort groeit op de voetzolen en kunnen erg pijnlijk zijn, vooral tijdens het lopen of sporten.

Wat kun je doen?

Als je kind veel wratten heeft, zijn er verschillende opties mogelijk. Hieronder staan er wat opties voor je op een rijtje.

Raadpleeg een arts

Wanneer je kind veel wratten heeft, dan is het verstandig om naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Hij of zij kan de wratten beoordelen en een behandelplan maken. Op deze manier is je kind hopelijk snel van de vervelende uitgroeisels van de huid af.

Behandeling met product uit drogist

Salicylzuur, cryotherapie (bevriezing van de wrat) en wrattenpleisters zijn enkele opties die je zonder recept kunt proberen. Het is belangrijk om de instructies zorgvuldig te volgen en geduldig te zijn. Ze hebben vaak enige tijd nodig om te verdwijnen.

Immunotherapie

In sommige gevallen kan immunotherapie worden overwogen om het immuunsysteem van het lichaam te helpen bij het bestrijden van deze vervelende uitgroeisels van de huid.

Chirurgische verwijdering 

In zeldzame gevallen kunnen verruca chirurgisch worden verwijderd, vooral als ze groot of hardnekkig zijn.

Heeft jouw kind een ontwikkelingsvoorsprong?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.