Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 5 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn 11-jarige wil een elektrische fiets om mee naar school te fietsen, wat zal ik doen?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Karen (45) haar dilemma voor: “Volgend jaar moet mijn zoon een stuk verder fietsen naar zijn nieuwe school. Hij is elf jaar en gaat volgend jaar dus naar de middelbare school. Nu wil hij graag een elektrische fiets.”

“Volgend jaar gaat mijn zoontje van elf jaar naar de middelbare school. Hij hoeft nu maar een paar minuten te fietsen en dan is hij op school. De middelbare school is een ander verhaal. Dat is echt wel een stuk verder. Hij doet er minstens een half uur heen en een half uur terug over. En dat is met mooi weer, want we hebben deze zomer de fietstocht al eens gemaakt samen. In weer en wind zal hij er langer over doen. De weg is goed begaanbaar, al vind ik het in het donker niet een heel fijne weg. Gelukkig rijden er nog veel meer kinderen over dat pad, dus dat zal wel goed komen.

Dilemma: wel of geen elektrische fiets voor mijn kind?

Nu heeft mijn zoon laatst gevraagd of hij dan een elektrische fiets mag kopen van zijn spaargeld. Wij moeten wel de helft bijleggen, want die fietsen zijn prijzig. Als argument geeft hij dat hij dan een stuk sneller is en wij, zijn ouders, hebben beide ook een e-bike. Dat klopt, we hebben een elektrische fiets en een elektrische bakfiets, omdat we graag met de kinderen op pad gaan en dan het liefst fietsen. En ja, die ondersteuning is dan fijn. Ik begrijp dus zijn standpunten. Alleen zijn er meerdere dingen die me nog een beetje tegenhouden.

Zo is een elektrische fiets natuurlijk een flinke uitgave en nou is mijn zoon wel heel zuinig op zijn spullen hoor. Maar ja, op zo’n school weet je nooit wat er allemaal mee gebeurt. En daarbij: wat doet hij met die accu? Laten zitten of meeslepen de hele dag… En ten slotte vind ik het ook wel heel hard gaan, die fietsen. Hij hoeft gelukkig niet heel veel oversteken te maken, maar de weg waar hij op fiets is op de schooltijden best druk. Zo’n klein ventje verwacht je niet op zo’n snelle fiets, dus andere weggebruikers zijn daar niet op ingesteld.

Gewone fiets of e-bike?

In mijn omgeving krijg ik trouwens vaak het weerwoord: ah joh, wij moesten vroeger ook kilometers lang fietsen op een gewone fiets. Zijn we niet slechter van geworden! En nee, dat klopt. Maar wat had ik zo’n elektrische fiets fijn gevonden na een lange schooldag en dan nog in regen en tegenwind naar huis moeten fietsen. Wat dat betreft kan ik de e-bike alleen maar stimuleren, want dan pakt hij die sneller dan bijvoorbeeld het openbaar vervoer.”

Dilemma: ‘Is onze dochter te jong om make-up te dragen naar school?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.