Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 27 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn kind (16) wil tot diep in de nacht uit. Moet ik dat toestaan of niet?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Ilse (42) haar dilemma voor: “Mijn kind (16) wil tot diep in de nacht uit. Moet ik dat toestaan of niet?”

“Als alleenstaande moeder van twee pubers kom ik iedere dag voor nieuwe uitdagingen te staan. Zo krijg ik dingen op mijn bordje waarover ik vroeger nooit heb hoeven nadenken. Mijn oudste zoon, Ronnie, van zestien wil graag uit en dat vind ik prima. Hij wil echter niet tot 1.00 of 2.00 uur wegblijven, maar tot sluitingstijd. Bij ons gaat de club pas om 5.00 dicht. Ik vind dat veel te laat. Ik vind 2.00 uur laat genoeg voor een jongen van zestien.

Tot diep in de nacht uit

Toen hij aangaf dat het uitgaansleven in ons dorp pas om 1.00 uur van start gaat, wist ik niet wat ik hoorde. Vroeger stonden we al om 20.00 uur in de kroeg. Waarom begint dat tegenwoordig pas zo laat? De club waar hij samen met zijn vrienden naartoe wil is tot 5.00 uur open en hij wil tot het einde blijven. Hij zegt dat het laatste uur altijd het leukste is. Dat was vroeger toen ik uitging ook al het geval, dus wat dat betreft geloof ik hem direct.

Te laat

Ik vind 5.00 uur voor een kind van zestien eigenlijk veel te laat. Ik heb bij de club nagevraagd of er wel kinderen van zestien naar binnen mogen. Dat is dus wel het geval. Hoe gaat hij het doen als hij de volgende ochtend om 10.00 uur bij zijn bijbaantje moet zijn of moet leren voor zijn schoolexamens? Dat lukt echt niet als je die ochtend pas in bed ligt. Toch wil ik geen moeder zijn die alles verbiedt. Zijn vrienden mogen namelijk wel van hun ouders tot diep in de nacht uit.

Toestaan of verbieden?

Wat moet ik doen? Zal ik mijn zoon het uitgaan tot diep in de nacht verbieden? Of zal ik het toestaan, maar dan alleen als hij de dag erna geen school of werk heeft? Ik ben bang dat als ik het ga verbieden, hij dan toch stiekem uitgaat als hij bij zijn vrienden aan het ‘logeren’ is. Natuurlijk wil ik niet de strenge moeder zijn, maar zestien jaar is wel erg jong om zo laat thuis te komen. Ik weet echt niet waar ik goed aan doe.”

20x deze dingen doe je wél voor je kind, maar niet voor je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.