Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 27 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

8x tips als je een baby, peuter én kleuter hebt

De baby-, peuter- én kleuterfase zijn alledrie behoorlijk uitdagend op hun eigen manier. Dus wat als je een baby, peuter en kleuter thuis hebt? Dan zal je op veel momenten het gevoel hebben jezelf in drie te moeten splitsen, met drie kleine wezentjes met ieder totaal andere behoeften.

Tips om de ballen hoog te houden als je een baby, peuter én kleuter hebt!

Ouder van een baby, peuter en kleuter

Iedere leeftijdsfase van je kind brengt zo zijn uitdagingen met zich mee. Maar vooral als ze nog klein zijn hebben ze je écht nodig, en dan het liefst 24/7. Hoe doe je dat dan als je niet twee, maar drie kleine druktemakertjes hebt thuis van verschillende leeftijden? Je hebt waarschijnlijk je handen meer dan vol!

Tips met drie kleine kinderen

Deze tips helpen je hopelijk het dagelijkse leven, tijdens weekenden en vakanties ietsjes makkelijker te maken met een baby, peuter en kleuter.

Laat de twee oudsten zoveel mogelijk helpen

Kinderen zijn er weg van als ze iets nuttigs kunnen doen, en dan het liefst iets wat grote mensen doen. Laat je peuter en kleuter dus zoveel mogelijk kleine taakjes in huis doen, en dingen die jou helpen met de baby. Je zult je verbazen dat de vloer er best prima uit komt te zien als je je kleuter de stofzuiger geeft. Je kids blij, en jij weer wat minder op je to do lijst.

Bak met speelgoed tijdens voedingen

Op de momenten dat baby gevoed en verschoond moet worden komen je andere kids maar al te graag ook om aandacht vragen. Handig is dan om een bakje met speelgoed of random voorwerpen te hebben die je kinderen mogen gebruiken wanneer jij met de baby bezig bent. Zo wordt dat iets om naar uit te kijken en kan jij rustig je baby in zijn behoeftes voorzien.

Draagzak

Heb je er of gebruik je er nog geen, dan is het sterk aan te raden een draagzak te gebruiken voor je baby. Je baby doet niks liever dan de hele dag bovenop jou liggen, maar dat gaat nu eenmaal niet. De manier om je baby warmte en liefde te bieden, én wat te doen met je andere twee kids, is door je baby gezellig in een draagzak of draagdoek mee te nemen.

Genoeg activiteiten buitenshuis

Gaat je kleuter naar school? Dan is dat al iets makkelijker overdag met twee in plaats van drie kids. Ook voor je peuter kun je overdag een clubje zoeken, of een paar keer per week een speeldate inplannen bij een vriendje of vriendinnetje thuis. Zo kun jij even weer in je babybubbel kruipen en een dutje meepakken met de kleinste.

Echte één-op-één tijd

Voor je peuter en kleuter is het ongetwijfeld wennen dat er zo veel tijd naar de baby gaat. Je kunt misschien niet meer zo veel tijd met je twee oudsten doorbrengen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de tijd die jullie hebben, écht goed benut wordt. Al zijn het maar 10 minuutjes per dag per kind dat jij er vol met je aandacht bij bent, je telefoon weglegt en je iets doet met ze wat ze leuk vinden. Zo blijven ze zich gezien en geliefd voelen.

Met drie kids in de auto

Een uitstapje of vakantie met de drie kleintjes op de planning? Je bent niet de enige die daarvan een beetje de kriebels krijgt. Doet je peuter nog een dutje? Pak dan sowieso dat dutje mee om kilometers te maken. Je baby slaapt waarschijnlijk toch wel. Je kleuter heeft vooral genoeg vertier nodig voor in de auto. Ook hier geldt: leg de lat niet te hoog, en rijd telkens maximaal drie uurtjes, met genoeg tijd en ruimte om af en toe even uit te stappen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Wees niet bang om hulp te vragen. It’s takes a village to raise a child, dus laat staan met drie kinderen. Iedereen die wel eens heeft gezegd dat je ze om hulp mag vragen, gewoon opbellen om te vragen of ze je een middagje helpen!

Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Drie kids is niet niks. Voel je de oververmoeidheid inslaan, doe dan gewoon eens dat dutje met je baby in plaats van de afwas of die stapel was. Al die dingen kun je duizend keer beter aan als je je een beetje uitgerust voelt.

Twee, drie of meer kinderen? Zo kun je de liefde en aandacht verdelen.

Wat je alleen kunt snappen als je drie kinderen hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.