Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 10 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Twee, drie of meer kinderen? Zo kun je de liefde en aandacht verdelen

Iedere ouder is van mening dat zijn kinderen alle liefde en aandacht van de wereld verdienen. Met één kind is dat redelijk goed te doen, met twee wordt het al een iets grotere uitdaging, maar zodra je er drie krijgt? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je de aandacht en liefde in hemelsnaam gaat verdelen tussen je kinderen met maar twee handen en twee ouders.

Laat staan met vier kinderen of meer. Zo zorg je ervoor dat al je kinderen in een groot gezin hun nodige liefde en aandacht krijgen.

Aandacht verdelen tussen je kinderen: een uitdaging

Ben je ouder van twee of meer kinderen, dan weet je dat het soms een uitdaging is om je aandacht te verdelen tussen je kinderen. Een dreumes die op tafel probeert te klimmen, een kleuter die klaargemaakt moet worden voor school, en dan nog een hongerige baby: allemaal hebben ze soms op hetzelfde moment jouw aandacht nodig.

Hoe zorg je er dan voor dat iedereen wordt voorzien in zijn behoeftes en iedereen zich gehoord en geliefd voelt aan het einde van de dag?

Tips om je liefde en aandacht te verdelen tussen je kinderen

Hoe meer kinderen in een gezin, hoe moeilijker natuurlijk. Maar toch kun je samen met je partner een hoop doen om ervoor te zorgen dat ieder kind zijn nodige liefde en aandacht krijgt, ook als je even alleen bent met alle kids.

Betrek je kinderen bij elkaar

Met een baby en een iets ouder kindje (of meerderen) thuis, is het makkelijk om alles om te baby te laten draaien. Dat is ook begrijpelijk: de baby heeft de meeste behoeftes die alleen jij kunt vervullen. Betrek je oudere kinderen dan eens bij alles wat je kunt doen met de baby: laat je oudere kind helpen met het badderen van de baby, zing samen liedjes voor de baby, doe kiekeboe of verzin een ander spel dat je kunt doen met baby, peuters en kleuters erbij.

Wandeling

Een wandeling is een van de beste manieren om alle kinderen een groot plezier te doen. Heb je een baby en nog wat oudere kinderen, dan is het voor iedereen leuk om naar de speeltuin te gaan of naar een park met wat speelgoed. Zo doe je niemand tekort en kan iedereen van dit uitje genieten.

Zorg voor één op één aandacht

Zo nu en dan is het voor een kind belangrijk even álle aandacht van een ouder te krijgen. Samen een wekelijks kort uitstapje doen met papa of mama of terwijl de baby een dutje doet samen spelen, bijvoorbeeld. Door die regelmatige persoonlijke aandacht voelen je kinderen zich gehoord, gezien en geliefd, en wordt het ook iets makkelijker als je je handen soms te vol hebt om al je kinderen te geven waar ze om vragen.

Bedtijd

Ook al gaat je kind al langere tijd zelfstandig naar bed, toch is het een goed moment om bij of in het bed van je kind je kleine te verwennen met de liefste woordjes, complimenten, knuffels en kusjes. Zo gaat je kind met een gerust hart en geliefd gevoel naar bed, ook al was het een dag waarbij het iets meer om zijn broertje of zusje draaide.

Verdeel de tijd met je partner

Hoe meer kinderen er zijn, hoe belangrijker het is jullie gezinsleven goed te plannen (letterlijk). Het beste is dus om met je partner te kijken hoe jullie om jullie werkschema’s heen toch genoeg tijd kunnen inplannen met het hele gezin, én voor één op één tijd met ieder kind. Misschien niet erg romantisch om dit iedere week letterlijk in jullie omgeving te zetten, maar vaak wel nodig om iedereen in zijn behoeftes te voorzien.

Wees open naar je kinderen

Zijn je kinderen al iets ouder, dan is het goed om open te zijn op momenten waarop even al je aandacht naar de baby of de peuter moet. Geef aan dat je bijvoorbeeld 10 minuten bezig zal zijn met het verschonen van een ontzettend grote poepluier van de baby, eten gaat klaarmaken gedurende een half uur, of je kleuter even aan het werk gaat zetten met tekenspullen. Hoe concreter naar je kinderen toe, hoe beter. Zo weten ze waar ze rekening mee moeten houden en daar gaan kinderen vaak erg goed op.

https://www.jmouders.nl/18-x-leuk-aan-een-groot-gezin/

Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Door de hat té hoog te leggen voor jezelf als ouder, kan je een enorm schuldgevoel krijgen naar je kinderen toe. Wees realistisch: nu er meer kinderen zijn, ís het gewoon niet meer mogelijk om iedereen constant persoonlijke aandacht te geven, maar dat wil niet zeggen dat je een slechte moeder bent of dat je kinderen iets te kort komen. Doe gewoon altijd je best, maar blijf ook aan je eigen welzijn denken: neem af en toe een dagje vrij van je kids, ga een weekendje weg in je eentje en zorg voor voldoende hulp uit je omgeving om je kinderen in hun aandacht te voorzien. Zo ben jij zelf ook meer opgeladen om meer te kunnen geven thuis aan je kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.