Sophie Nortier
Sophie Nortier Vrije Tijd 17 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

9x De heerlijkste bossen voor een mooie herfstwandeling

De herfst is weer begonnen en de bossen kleuren rood en geel. En als dan die regen even uitblijft is het heerlijk om een lange herfstwandeling te maken. Alleen, met het gezin of met vriendinnen. Buiten wandelen is altijd een goed idee.

Wandelen in de bossen

Maar dan rest toch altijd weer de vraag; waar? Ons land heeft zoveel bossen, parken en duinen, dat het soms moeilijk te kiezen is. Daarom zetten wij er een aantal voor jullie op een rij. Dit zijn negen heerlijke bossen om lang in te wandelen.

1. Landgoed de Horsten

Het Koninklijke landgoed De Horsten ligt bij Wassenaar en staat bekend om de mooie Seringenberg; een twintig meter hoge heuvel begroeid met paarse seringen, en bovenop een uitkijkpunt. Eigenlijk bestaat het bos uit een aantal verschillende landgoederen met de mooiste landhuizen en kastelen. Wil je even pauze houden van het wandelen met een warme chocolademelk? Dan kan dit in het sierlijke oude theepaviljoen.

2. Oisterwijkse bossen

Bij het Brabantse Oisterwijk vind je de Oisterwijkse bossen en vennen. Hier kun je dwalen over de Kampina heide, langs boerderijen en beekdalen en de natuurlijk de mooiste vennen van de omgeving.

3. Bergherbos

Het Bergherbos ligt vlak onder Doetinchem aan de rand van Duitsland. De heuvelachtige bossen kunnen voor pittige wandelingen zorgen, maar dan krijg je ook de mooiste uitzichten en doorkijkjes. Vanuit de hoogste punten kijk je over de dichte bossen en akkers met graan, tot in Duitsland.

4. Bergerbosch

Let op, het Bergerbosch en Bergherbos zijn zeker niet dezelfde. De bossen liggen op twee uiterste plekken van Nederland, waarbij deze laatste grenst aan de duinen van Bergen aan Zee. Dus ben je klaar met het bos, dan wandel je zo door de duinen op. De perfecte locatie voor een mooie en gevarieerde wandeling.

5. Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos staat bekend om de vele concerten en evenementen die er worden georganiseerd. Maar vergis je niet, het is ook een geweldig mooie plek voor een uitgebreide wandeling. Veel wild zul je er misschien niet vinden, maar je kunt altijd even langs de grazende Schotse Hooglanders, de Geitenboerderij of een van de maneges in het bos wandelen. Ook leuk voor de kids (en laten we eerlijk zijn, ook onszelf) is het klimpark Fun Forest.

6. Nationaal Park Veluwezoom

De Veluwe. Oh, die mooie, mooie Veluwe. Die mogen natuurlijk niet missen in dit lijstje. De ongerepte natuur van het Nationaal Park Veluwezoom is zo’n 5.000 hectare groot. Je vind hier bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen en je kunt er uren wandelen zonder de bewoonde wereld tegen te komen.

7. Westerwolde

In Groningen, aan de grens van Duitsland vind je Westerwolde. Een gebied met meer dan 39 wandelroutes variërend van drie tot tachtig kilometer lang. Je kunt hier verdwalen in de mooie bossen of kiezen voor een wandeling langs een van de historische dorpjes in het gebied. Voor ieder wat wils.

8. Nationaal Park Het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de mooiste Nationaal parken van ons land. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa en is bekroond tot ‘Stilste gebied van Nederland’. Op dit Oer-Drentse landschap vind je heide, bos, stuifzand en ruim veertig vennen. Een geweldige plek om heerlijk tot rust te komen dus.

Ook een goed idee; 48 uur in Drenthe met de kids

9. Leuvenumse Bossen

Tussen de statige oude beuken van de Leuvenumse bossen bij Ermelo kun je ijsvogels, wilde zwijnen of reeën spotten. De Leuvenumse beek is de langste van de Veluwe die in de winter buiten haar oevers treedt, zeer indrukwekkend om langs te wandelen!

Blijft het toch maar regenen en krijg je de kids niet mee naar buiten? Doe dan je voordeel met dit handige overzicht: De beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.