Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Vrije Tijd 4 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind geen boekenwurm? Zo krijg je het toch aan het lezen 

Niet alle kinderen vinden lezen leuk, maar toch is het goed om dit wél te doen. Hier zijn enkele leuke tips om je kind te stimuleren om meer te lezen, zelfs als ze geen boekenwurmen zijn.

Lezen is niet alleen maar goed voor de taalvaardigheid van je kind, ook is het goed voor de creativiteit en verbeeldingskracht. 

7x manieren om jouw kind aan het lezen te krijgen 

1. Zoek samen leuke boeken uit

Een van de beste manieren om je kind aan het lezen te krijgen, is door boeken te vinden die jouw kind leuk vindt. Of hij of zij nu dol is op dieren, avonturenverhalen, fantasy, sport, superhelden of mysteries: in ieder genre zijn er voldoende boeken te vinden. Ga samen naar de boekenwinkel of bibliotheek en kies een paar leuke boeken uit. 

2. Lezen met het hele gezin

Maak er een activiteit van voor het hele gezin. Zorg er elke middag of avond voor dat iedereen even een halfuurtje in zijn of haar favoriete boek leest. Als iedereen het doet, zal je je kind stimuleren om het ook leuk te gaan vinden. 

3. Audioboeken

Is jouw kind echt geen lezer? Dan is een audioboek ook een oplossing. Laat je kind elke dag even naar een leuk verhaal luisteren, of het nu in de auto is of thuis op de bank. Op die manier zal de taalvaardigheid, creativiteit en verbeeldingskracht van je kind ook vooruitgaan. 

4. Lees samen 

Als je kind het moeilijk vindt, dan kun je het ook samen doen. Lees de boeken en stel vragen over het verhaal en de personages. Op die manier zal je kind meer betrokken raken en het leuker gaan vinden. 

5. Creëer een chille leesomgeving

Zet een lekkere stoel of zitzak neer, zorg voor een mooie lamp en een plek waar je kind fijn kan lezen. Daarnaast is een rustige plek ook een must. Op die manier kan je kind zich beter concentreren en zal het lezen ook beter gaan. 

6. Beloon je kind 

Als je kind het lezen echt niet leuk vindt en dit uit zichzelf doet, dan kun je altijd nog een beloning inzetten. Heeft je kind een hoofdstuk of een boek uit? Dan kun je hem of haar een kleine beloning geven. Denk aan die lekkere cupcake die jouw kind zo lekker vindt of wat extra schermtijd. 

7. Heb geduld

Niet elk kind is enthousiast over lezen. Bij het ene kind duurt het gewoon langer dan bij het andere kind. Het is daarom goed om geduld te hebben en je kind zeker niet te pushen. Laat het leesplezier op zijn of haar eigen tempo groeien en je zal zien dat het uiteindelijk goed gaat komen. 

Nederlandse basisschoolleerlingen lopen achter met lezen: 5 manieren om ze te helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.