veraguldemeester
veraguldemeester Leeftijd 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Begrijpend lezen oefenen: waarom is het zo belangrijk?

Op jonge leeftijd is begrijpend lezen al erg belangrijk. Waarom is het zo belangrijk en vanaf welke leeftijd kan het beste gestart worden? Dit en meer lees je hieronder. 

Begrijpend lezen zorgt voor een goede basis voor later en daarnaast laat je je kind ook kritisch denken. 

Waarom is begrijpend lezen oefenen zo belangrijk? 

Er zijn een aantal punten waarom het zo belangrijk is om met jonge kinderen begrijpend lezen te oefenen. Denk hierbij aan: 

Toegang tot kennis

Voor jonge kinderen is begrijpend lezen de sleutel van de wereld om hun heen. Door begrijpend lezen kunnen ze informatie uit boeken, verhalen en instructies begrijpen. Dit allemaal is belangrijk voor de algehele cognitieve ontwikkeling. 

Taalontwikkeling

Ook bevordert het de ontwikkeling van de taalvaardigheid. Verschillende woorden, zinsstructuren en verhaallijnen zorgen voor een goede basis voor communicatie. 

Kritisch denken

Zelfs op jonge leeftijd kunnen kinderen beginnen met het ontwikkelen van kritisch denken. Door vragen te stellen over de verhalen die ze lezen en de informatie die ze tegenkomen, leren ze analytische vaardigheden te ontwikkelen en informatie te evalueren.

Creativiteit

Begrijpend lezen moedigt kinderen aan om hun verbeeldingskracht te gebruiken en creatief te denken. Door zich in te leven in verhalen en personages, kunnen ze nieuwe werelden verkennen en hun eigen creativiteit ontwikkelen.

Goed meekomen op school

Wanneer een kind goed is in begrijpend lezen, zal je kind goed meekomen op school. Het snapt dan eerder instructies van de leraar en zal ook eerder opdrachten zelfstandig kunnen uitvoeren. 

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met oefenen? 

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het oefenen van begrijpend lezen met jonge kinderen. Vanaf het moment dat ze beginnen te luisteren naar verhalen en interesse tonen in boeken, kunnen ouders de basis leggen voor begrijpend lezen door interactie met geschreven tekst aan te moedigen. Dit kan al vanaf de kleuterleeftijd zijn, wanneer kinderen beginnen te leren over letters, woorden en verhalen.

Hoe kun je het aanpakken?

Er zijn een aantal handige methodes hoe je begrijpend lezen kunt aanpakken. Denk hierbij aan de volgende vijf punten. 

Voorlezen 

Begin met regelmatig voorlezen aan jonge kinderen. Kies boeken die geschikt zijn voor hun leeftijd en interesses en neem de tijd om samen te praten over de verhalen en tekeningen.

Actieve betrokkenheid

Moedig actieve betrokkenheid aan tijdens het voorlezen door vragen te stellen over het verhaal. Vraag bijvoorbeeld wat er als volgende gaat gebeuren, wie de hoofdrolspelers zijn en wat ze denken van bepaalde gebeurtenissen.

Verbinding met ervaringen

Maak verbinding tussen de verhalen en ervaringen van het kind. Bespreek hoe gebeurtenissen in het verhaal vergelijkbaar zijn met hun eigen leven en stimuleer op die manier om gedachten en gevoelens te delen.

Vergroten van woordenschat

Introduceer nieuwe woorden tijdens het lezen en moedig kinderen aan om hun betekenis te begrijpen door middel van aanwijzingen in de tekst. Je zal zien dat ze snel meer woorden begrijpen. 

Maak er een spel van 

Maak begrijpend lezen leuk door middel van spelletjes en activiteiten. Denk aan raadsels, zoek-en-vind-activiteiten en rollenspellen gebaseerd op verhalen die ze hebben gelezen. Op die manier wordt het extra leuk. 

Heeft je kind een tablet? Dit zijn de leukste Android-apps voor je kleuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.