Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 10 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Wel of niet oefenen voor de Cito-toets? 5 ouders geven hun mening

In je laatste jaar krijg je als achtstegroeper je definitieve schooladvies, wat bepalend is voor je toekomst. Veel scholen baseren dat schooladvies deels op de Cito-toets (of een andere eindtoets). Thuis extra oefenen voor de Cito-toets zou dus kunnen leiden tot een hoger schooladvies, maar wil je dat wel? Deze ouders geven hun mening.

Voor de kinderen die in groep 8 zitten, is het een leuk, maar ook spannend schooljaar. Je bent de oudste op school en tegelijkertijd sta je op de drempel van een nieuw tijdperk; de middelbare school. Bovendien krijg je in groep acht een definitief schooladvies. Vaak weet je al ongeveer wat dat zal zijn, door het voorlopige schooladvies, maar spannend blijft het altijd.

Oefenen voor de Cito-toets

Omdat sommige kinderen (en hun ouders) graag een zo hoog mogelijk schooladvies willen krijgen, oefenen ze thuis met hun kinderen. Ook zijn er speciale bijlessen en trainingen te volgen voor de Cito-toets. Deze ouders vertellen waarom ze wel of juist niet met hun kind oefenen voor de Cito-toets.

‘Op zijn tenen lopen’

Joyce (43): “Mijn zoon zit in groep acht, hij is heel gemiddeld qua schoolprestaties. Geen hoogvlieger, maar zeker ook geen laagvlieger. Hij kreeg als voorlopig schooladvies vmbo-tl/havo, met de mededeling dat als hij extra zijn best zou doen, de havo wel haalbaar zou zijn. Toch oefen ik niet met hem voor de Cito-toets, ik wil namelijk niet dat hij straks op de havo op zijn tenen moet lopen.”

‘Honderden euro’s per maand’

Linda (40): “Mijn zoon heeft al een aantal jaar moeite met begrijpend lezen, we hebben dit meermaals aangegeven op school, maar er werd niets aan gedaan. Begrijpend lezen is echter een belangrijk onderdeel voor het schooladvies. Daarom hebben mijn man en ik besloten om onze zoon naar bijles voor begrijpend lezen te sturen. De lessen zijn duur, ik betaal honderden euro’s per maand, maar het heeft wel effect. Opeens begrijpt mijn zoon het wél. Voor mij toont het aan dat het onderwijs op zijn school te wensen overlaat.”

‘Het geeft haar zelfvertrouwen’

Pim (38): “Mijn dochter is een slimme meid, maar met toetsen heeft ze moeite. Officiële faalangst is nooit vastgesteld, maar ze scoort op toetsen minder goed dan dat ze in onze ogen zou kunnen. Daarom hebben we haar op Cito-training gedaan, hierbij leert ze hoe de toetsen ongeveer in elkaar zitten, waar ze op moet letten en hoe ze de toetsen het beste kan maken. Het geeft haar zelfvertrouwen.”

‘Ze zitten toch op school om te leren?’

Kim (45): “Natuurlijk hoor ik om me heen van veel ouders dat ze thuis met hun kinderen oefenen voor de Cito-toets, maar zelf doe ik het niet. Eigenlijk vind ik het de grootst mogelijke onzin. Ze zitten toch op school om te leren? Dat is de taak van school, niet die van mij als ouder. Bovendien zitten ze al zo’n groot deel van de dag op school, dan vind ik dat ze thuis lekker moeten kunnen spelen en relaxen.”

‘Zakken kan altijd nog’

Nienke (44): “Het klinkt misschien vreselijk voor sommige ouders, maar ik wil gewoon dat mijn kind op het vwo terecht komt. Ik wéét dat hij het in zich heeft, dus wil ik er alles aandoen om het eruit te halen. Zijn voorlopig advies was havo/vwo, dus ik heb er wel vertrouwen in, maar toch oefenen we thuis nog extra. Als hij eenmaal op het vwo zit zien we wel weer verder. Zakken kan altijd nog, van vwo naar havo bijvoorbeeld, dat is in mijn ogen makkelijker dan andersom.”

Wanda: ‘Ik kreeg gelijk: zijn Cito-score bleek veel hoger dan zijn voorlopig schooladvies’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.