Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanda: ‘Ik kreeg gelijk: zijn Cito-score bleek veel hoger dan zijn voorlopig schooladvies’

Wanneer je kind in groep 7 zit krijgt hij of zij een voorlopig schooladvies mee, gebaseerd op eerder toetsresultaten en op de mening van de leraar. Dat kan er bijna niet naast zitten zou je denken, toch bleek dat wel het geval bij Wanda’s zoon. “Ze zeiden: je zoon heeft opeens Havo/VWO niveau gehaald.”

Wanda: “Mijn zoon is een slimme jongen, tenminste dat vind ik. Op school dachten ze daar vaak anders over. Hij zou onrustig zijn, zich niet kunnen concentreren en moeite hebben met de lesstof. Ieder tienminutengesprek weer moest ik aanhoren dat het lastig voor hem zou worden op deze manier.

Voorlopig schooladvies

Nu steek ik echt niet mijn kop in het zand, ik wéét dat hij niet stil kan zitten en moeite heeft om zich te concentreren. Maar ik wist ook vrij zeker, dat het qua intelligentie écht goed zat. Nu wilde ik liever niet zo’n ouder zijn die komt zeggen: ‘Maar ik weet zeker dat hij heel slim is’, dus liet ik het er meestal maar bij zitten.

Tot hij vorig jaar zijn voorlopig schooladvies mee kreeg, hij kreeg vmbo basisberoepsgerichte leerweg als advies. Pas toen dacht ik, straks komt hij op een niveau terecht dat helemaal niet bij hem past. Daarom ben ik naar de leraar gegaan en heb ik met hem een gesprek aangevraagd.

Dat verliep helaas niet zo soepel, de leraar was niet te overtuigen en vond dat het voorlopig schooladvies klopte en gegrond was. Mijn hoop was daarom gevestigd op de nieuwe leraar van groep 8. Maar helaas, ook in de maanden die volgden veranderde er niet veel. Meerdere keren ging ik het gesprek aan met school, maar pas toen zijn toetsresultaten omhoog gingen, werden ze iets toegefelijker.

Definitief schooladvies

Uiteindelijk kreeg hij als definitief schooladvies vmbo kader. Een niveautje hoger dus dan zijn voorlopig schooladvies. Daar was ik blij mee, want opeens waren er qua middelbare scholen ook andere mogelijkheden. We schreven hem in en waren eigenlijk tevreden.

Tot we onlangs de uitslag van de Cito-toets kregen. Vlak voordat de uitslag bekend werd gemaakt belde de leerkracht me op om te vragen of ik langs kon komen. Eenmaal tegenover hem aan tafel zei hij: ‘We moeten iets bespreken, je zoon heeft opeens Havo/VWO niveau gehaald.’ Ik was met stomheid geslagen.

Ergens diep van binnen dacht ik. Zie je wel, ik heb toch gelijk. Maar natuurlijk zei ik dat niet. Nu wilde de school gelukkig wel het advies wat bijstellen en kreeg hij uiteindelijk dus havo/vmbo tl advies. Van school wisselen ging helaas niet meer, overal waren de inschrijftermijnen al verstreken. Maar gelukkig wilden ze hem op de gekozen school wel verplaatsen naar een havo/mavo klas.

Ergens heb ik nu spijt dat ik niet aan mijn eigen gevoel heb vastgehouden, dan had hij misschien nog een andere school kunnen kiezen. Maar aan de andere kant ben ik wel blij dat toch is gebleken dat ik er helemaal niet zo erg naast zat.”

Het schooladvies van Sonja’s zoon viel tegen: ‘Zijn Cito-score voor begrijpend lezen is zo laag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.