Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

8 dingen die iedere ouder herkent die de avondvierdaagse loopt

In veel gemeenten vindt deze week, of binnenkort, de avondvierdaagse plaats. Na twee jaren waarin het populaire evenement moest worden gecanceld, kan het dit jaar eindelijk weer doorgaan. Dat betekent hordes wandelende kids en hun ouders die door door de straten trekken. Wanneer je meeloopt, brengt het je als ouder instant terug naar je eigen jeugd…

Trek jij deze week de wandelschoenen aan om de vijf (of misschien wel tien) kilometer te lopen? Dan zul je onderweg deze dingen vast herkennen.

Nostalgie en de avondvierdaagse

Wanneer je vroeger zelf de avondvierdaagse hebt gelopen, komen er deze week geheid herinneringen naar boven van vroeger. Deze dingen bijvoorbeeld:

1. Matching t-shirts

Als school wil je natuurlijk herkenbaar zijn, dus dragen alle kids hetzelfde t-shirt. Zo kun je alle schaapjes makkelijk bij elkaar houden, tenminste dat is de bedoeling.

2. Snoep

Eigenlijk draait de avondvierdaagse voor kinderen meer om snoep eten dan om wandelen. Weet je nog dat je jouw buideltasje vol had met lekkers? Nou, er is niet veel veranderd. Alleen waar zijn de halve sinaasappels met pepermunt in een zakdoekje gebleven?

3. Gillen

Gillen in een tunnel, we weten niet wíe het heeft bedacht, maar het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Helaas.

4. Liedjes

“Daar boven op de berg, daar boven op de berg”, liedjes zingen is eigenlijk ook standaard verbonden aan de avondvierdaagse.

5. Slakkentempo

Tsja, die vijf kilometer, daar doe je dus bijna twee uur over. We herhalen, twee uur. Da’s lang, héél lang.

6. Chaos

Alle scholen verzamelen meestal op dezelfde plek en dat kan maar één ding betekenen: chaos. Grote kans dat je jouw kinderen al kwijt bent voordat je überhaupt bent begonnen met lopen.

7. De pauze

Halverwege is er een pauzeplek, met een tafeltje van school met daarop pakjes sap, en als je geluk hebt iets lekkers, maar waarschijnlijk een appel.

8. De donderdag

Hoogtepunt van de week is natuurlijk de donderdag, als alle uitgelaten kinderen ein-de-lijk die felbegeerde medaille mogen ophalen, de stad in feeststemming is en jij blij bent dat je het hebt overleefd.

6x ‘handen-in-het-haar’ momenten tijdens de puberteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.