Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Is oefenen voor de Cito-toets verstandig?

antwoord

Het is niet nodig om extra te oefenen voor de Cito wanneer je vertrouwen hebt in de school en de leerkrachten, en de kwaliteit van hun onderwijs. Het is niet verstandig om de uitslag op te krikken door een toets te gaan trainen. Zo bereik je misschien dat je kind nu een hogere eindscore haalt, maar je kind zal zich straks toch zonder constante extra training moeten redden op het voortgezet onderwijs. Het blijkt ook dat je een intelligentietest kan foppen door erg veel van deze testen te oefenen. Zinloos naar mijn mening, want je zult de intelligentie van je kind er niet door verhogen. Je vergroot daarentegen wel de kans op een verkeerde keuze voor het middelbaar onderwijs.

Het kan wel zinvol zijn om te oefenen wanneer je het idee hebt dat je kind door gebrek aan voldoende of goed onderwijs lager scoort dan in zijn vermogen ligt, of wanneer je kind last heeft van faalangst.

Zo kun je je kind voorbereiden

  • Leerkrachten gebruiken het leerlingvolgsysteem en de Cito-entreetoets om foutenanalyses te maken en individuele en/of groepshandelingsplannen op te stellen. Vraag aan de leerkracht een analyse van de spellingtoets die jouw zoon onvoldoende scoorde. Ga daarna gericht oefenen met de categorieën die nog onvoldoende worden beheerst. Verwacht niet dat de leerkracht deze analyse zo uit haar bureaulade trekt. Maak liever een afspraak zodat de leerkracht de tijd krijgt om deze informatie in haar administratie op te zoeken.
  • Organiseer eventueel bijles en voorzie die mensen van informatie over de te oefenen stof.
  • Je kunt ook zelf zoeken naar extra online oefeningen die zelfstandig gemaakt kunnen worden. Vergeet echter niet dat uitleg vaak ontbreekt op deze oefensites terwijl dat juist van groot belang is. Kijk bijvoorbeeld op www.kids4cito.nl of www.leestrainer.nl.
  • Sommige ouders en leerkrachten oefenen enkele oude Cito-toetsen met de kinderen. Dit kan geen kwaad, je kind raakt vertrouwd met de manier van vragen van Cito en dat kan de spanning voor de toets verminderen. Het helpt echter onvoldoende wanneer je kind last heeft van faalangst en black-outs. Zoek dan op tijd hulp.

Cito vs. entreetoets

Overigens telt het advies van de leraar zwaarder dan de uitslag van de citotoets. Het CPB in een rapport dat het wel weer wil dat de cito toets weer zwaarder gaat wegen dan het advies van de leraar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.