Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Gescheiden: hoe snel samenwonen met nieuwe relatie?

antwoord

Ik vind het heel goed dat je zo zorgvuldig nadenkt over dit soort stappen, voordat je daadwerkelijk na een scheiding opnieuw gaat samenwonen. Een scheiding en de nasleep met alle emoties en veranderingen kan een behoorlijke impact op je kind(eren) hebben. Natuurlijk gaat jullie leven door en zijn jouw geluk en goede gevoel ook heel belangrijk voor het welzijn van een kind. Toch is het voor een kind het beste als ouders goed nadenken over wat hún kind aan kan en het zorgvuldig voorbereiden op en meenemen in het proces van een nieuwe relatie. 

Dat betekent in de eerste plaats dat je je kind niet direct blootstelt aan een nieuwe vriend of vriendin. Zorg dat je eerst zelf onderzoekt hoe de relatie zich ontwikkelt. Als het erop lijkt dat de relatie echt kans van slagen heeft, kun je het langzaam uitbouwen in een voor het kind handige periode (dus bijvoorbeeld niet in een toch al stressvolle periode). 

Loopt de rustige kennismaking goed, dan kun je de ontmoetingen langzaam uitbouwen en je kind in gesprekjes laten weten dat de nieuwe vriend vanaf nu steeds wat vaker in jullie leven zal zijn. Vraag je kind niet om toestemming, maar geef wel helder en duidelijk aan wat het kind kan verwachten. En bouw het samenwonen langzaam op. Als een kind tegen die tijd al gewend is aan het feit dat jullie regelmatig weekenden of periodes samen in huis zijn, is de stap veel minder groot. 

Bovendien kunnen jullie zo ook kijken hoe het gaat als jullie geregeld met z’n vieren in één huis leven. Voelt dat voor iedereen goed? Dan is de stap naar samenwonen iets zekerder. Zeker weten doe je het nooit in een relatie, maar goed en rustig voor jezelf uitzoeken hoe het gaat voor je de grote stap tot samenwonen zet – en twee kinderen bij elkaar brengt – helpt zeker een heleboel. 

Het kan zijn dat je dochter het een tijdje lastig vindt, dat is logisch en hoort er soms bij. Daar hoef je je niet direct zorgen om te maken. Door haar te betrekken bij het proces, haar op de hoogte te houden (simpel en behapbaar) weet ze waar ze aan toe is en dat helpt bij de overgang. 

Verder is het handig om met je vriend samen goed door te spreken hoe jullie de opvoeding gaan aanpakken. Hoe doe jij dat nu en hoe doet hij het? Zitten jullie op één lijn wat betreft belangrijke zaken als eten, slapen, straffen, enzovoort. Door daar vooraf goed over te praten, voorkom je straks strubbelingen of teleurstellingen. Ook maak je zo direct vanaf het begin de basisafspraken en de aanpak voor de kinderen helder.

Als je vanuit het belang van je kind de stappen rustig en voorbereid zet en daar zelf heel gelukkig mee bent, dan is samenwonen een prima keuze. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.