Bedtijden tijdens de zomervakantie: hetzelfde of lekker laat?
Tijdens de zomervakantie heeft het leven wat minder structuur, hoeft er allemaal net wat minder en zijn de dagen langer, ook voor je kinderen. Laat je dan ook alles wat meer los qua bedtijden, en introduceer je speciale vakantiebedtijden?
Vakantiebedtijden betekenen dat je je kind wat later naar bed laat gaan nu het vakantie is. Is het een goed idee om je kind in de zomervakantie lekker laat naar bed te laten gaan, of houd je vast aan de ‘schoolse’ bedtijden?
Vakantiebedtijden: later opblijven tijdens zomervakantie
Uit een onderzoek van het Jeugdjournaal bleek ooit dat kinderen gemiddeld 1,5 uur later naar bed gaan in de zomervakantie. Dat is natuurlijk ook best begrijpelijk: ze hoeven niet meer vroeg naar school, de dagen zijn langer en jij als ouder bent misschien ook net wat makkelijker en relaxter.
Maar een kind heeft natuurlijk wel gewoon zijn uren slaap nodig ‘s nachts om overdag te kunnen functioneren. Waar ligt dan de grens? Wat zijn de voor- en nadelen van latere bedtijden tijdens de zomervakantie?
Voordelen van vakantiebedtijden
- Vakantiegevoel. Kinderen vinden het vaak fijn om tot later op te blijven, en de zomervakantie is vaak de enige periode waarin dit echt kan. Dit vergroot ook het vakantiegevoel bij je kind
- Langer licht. Het gaat uiteraard tegen de natuur van je kind in nu om 7.00 uur in bed te liggen. Doordat het langer licht is, doe je je kind er een plezier mee met de natuurlijke klok mee te gaan en nog wat langer buiten te spelen. Langer in het licht actief zijn maakt een mens ook actiever en gelukkiger.
- Uitslapen. Je kind kan vanzelfsprekend langer uitslapen in de zomervakantie. Ben jij zelf ook een uitslaper? Dan is het fijn dat jullie allebei kunnen blijven liggen, en dat je even niet iedere ochtend megavroeg klaar hoeft te staan om het ontbijt te maken.
- Uitstapjes. Op vakantie speelt het leven zich vaak grotendeels ‘s avonds af. Samen uiteten, nog even de boulevard op, naar de bios of naar een openluchttheather: het kan allemaal, maar alleen als je kind ook later naar bed mag.
- Autonomie. Kinderen houden van een gevoel van autonomie, het gevoel dat ze zelf dingen mogen bepalen. En als je geen reden ziet om je kind vroeg naar bed te laten gaan, dan zal je kroost het ongetwijfeld waarderen de eigen bedtijden te kunnen kiezen.
Nadelen van late bedtijden tijdens de zomervakantie
- Vermoeiend. De zomervakantie zit al bomvol activiteiten, vooral overdag. Tel daar het warme weer bij op én dan nog latere bedtijden, en de kans bestaat dat je kind oververmoeid raakt na een paar dagen dat ritme aan te houden. Als je kind dus na een lange dag écht aan rust toe is, dan moeten de gordijnen maar wel een keer om 7.30 uur de gordijnen dicht. Of stimuleer je kind overdag op het warmste moment een dutje te doen, of een rustmoment in te lassen binnenshuis. Dan wordt het te laat naar bed gaan niet te veel. En zorg voor een fijn avondritueel om de energie wat af te bouwen ‘s avonds.
- Onvoorspelbaar. Laat je je kind zelf zijn bedtijden kiezen, dan houd je niet bepaald vast aan een voorspelbaar schema. Voorspelbaarheid is echter juist iets waar veel kinderen baat bij hebben, en ze kunnen met te weinig structuur soms onrustig, vervelend, oververmoeid of overprikkeld raken.
- Ruzie. Dat de vaste structuur wegvalt, kan ook voor ruzie zorgen als jij wél een keer wilt dat iedereen er vroeg in ligt.
- Portie diepe slaap. Kinderen krijgen vaak hun grootste portie diepe slaap in de avonduren, dus zo vanaf een uur of acht. Je kunt je dus afvragen of je kind diezelfde diepe slaap krijgt als hij er iedere avond op 23.00 uur in ligt.
- Moeite met schoolritme. Wanneer de vakantie er weer op zit, zal je kind weer extreem moeten wennen aan het schoolritme. Dat gaat niet altijd even goed als je dat van de ene op de andere dag weer introduceert, dus het is zeker aan te raden je kind weer steeds iets vroeger naar bed te laten gaan de weken voordat ze zomervakantie over is.
Elke avond gedoe als je kind naar bed moet? Of het nu gaat om een jong kind of een puber, in veel gezinnen levert het naar bed gaan flinke discussie op. Het hoeft niet zo te gaan. Lees daarom ook dit artikel waar we vijf remedies tegen ‘ik wil nog niet slapen’ uitlichten. Voor een definitief einde aan discussies over bedtijden.