Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Overprikkeld kind? Dit kun je doen om ze te ontprikkelen

Een druk weekend of een lange schooldag, kinderen kunnen gemakkelijk overprikkeld raken van alles wat ze zien en meemaken. Natuurlijk kun je proberen om dit te voorkomen, maar dat zal je waarschijnlijk niet altijd lukken. Dus wat doe je dan als je kind toch overprikkeld is? Wij geven je een aantal tips om je kind te ontprikkelen.

Een overprikkeld kind weer ontprikkelen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt je kind echt helpen om weer te ontprikkelen. Hieronder geven we je een aantal manieren waarop je dat kunt doen.

1. Geef een massage

Je kind masseren kan helpen om hem weer tot rust te brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan een voetmassage of een rugmassage. Doe dit bij voorkeur voor het slapengaan zodat je kind daarna lekker kan gaan slapen.

2. Laat je kind douchen of een bad nemen

Even letterlijk alles van je afspoelen door een douche of bad te nemen kan heel goed werken bij kinderen. Ze kunnen zo beter de spanning en onrust loslaten. Gebruik het liefst natuurlijke en rustgevende producten voor het bad of de douche.

3. Doe mindfulness

Mindfulnessoefeningen kunnen je kind zeker helpen om te ontprikkelen en weer in het hier en nu te komen. Ook worden kinderen zich door mindfulness bewuster van zichzelf, hun lichaam, emoties en gevoelens.

Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis

4. Sensorisch spelen

Laat je kind sensorisch (ofwel sensopathisch) spelen. Sensorisch spelen is de benaming voor al het zintuiglijke spelen waarbij je gebruik maakt van materiaal zonder vaste vorm en een beroep doet op de zintuigen. Denk hierbij aan spelen met zand, water, scheerschuim, rijst en droge bonen. Laat je kind zijn gang gaan zonder je er te veel mee te bemoeien.

5. Luister naar muziek

Muziek heeft veel invloed op je stemming en kan je kind daardoor zeker helpen om te ontprikkelen. Welke muziek het beste werkt is per kind verschillend. Ga samen opzoek naar muziek die hij of zij prettig vindt en waarvan ze weer even tot zichzelf komen. En dat hoeft dus echt niet perse Beethoven te zijn.

https://www.jmouders.nl/kind-emoties-kalmeer-kit/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sterrenhemel

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.