Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Marlies: ‘Mijn man geeft meer aandacht aan mijn zoon dan aan mijn dochter’

Je aandacht verdelen over je kinderen is niet makkelijk. Toch doen we allemaal ons best om het zo goed mogelijk te doen. Maar wat als je vindt dat je partner hierin tekort schiet? Marlies (41) kan erover meepraten.

Meer aandacht voor zoon dan voor dochter

‘Jaap en ik zijn al twintig jaar samen en we hebben twee kinderen. Lucas van tien en Esmee van acht. Jaap is een leuke vader. Ik vind het heerlijk om hem samen met de kinderen te zien. Hij bruist van de energie en is altijd in voor een potje voetbal of stoeien.

Toen de kinderen kleiner waren behandelde hij ze precies hetzelfde. Hij ging met ze naar de kinderboerderij en liet ze paardjerijden op zijn rug, dat soort dingen. Ik weet dan ook zeker dat Jaap evenveel van Lucas houdt als van Esmee. Maar nu de kinderen wat ouder zijn begin ik wel verschil te merken in hoeveel aandacht hij beide kinderen geeft.

Jaap is wat dat betreft misschien een echte jongensvader, hij houdt van sporten, stoeien en bouwen. Niet van knutselen en verkleden. En die laatste dingen doet Esmee juist erg graag. Ze houdt van knutselen, kleuren, fröbelen en shoppen. Maar zeker niet van rennen en sporten.

‘Ik vind mijn dochter leuker dan mijn zoon. Wat kan ik doen?’

Hockey

Lucas zit sinds een paar jaar op Hockey, en Jaap is iedere training en wedstrijd van de partij. Hij vindt het geweldig en is zijn grootste fan. Dat vind ik natuurlijk heel erg leuk, maar toen we laatst naar een balletvoorstelling van Esmee gingen kijken viel hij bijna in slaap. En dat vind ik dan weer erg sneu voor haar.

En ook in het dagelijks leven zie ik dat Jaap meer met Lucas optrekt. Als hij een rondje gaat hardlopen vraagt hij altijd of Lucas mee gaat op zijn fiets. En dat vraagt hij nooit aan Esmee. Als ik dat opmerk zegt hij: ‘Ja maar Esmee vindt dat toch niet leuk.’ Misschien heeft hij daar ook wel gelijk in, maar toch vindt ik het lastig.

Ouderwets

Laatst heb ik het er met Jaap over gehad. Maar hij ziet zelf het probleem niet zo. ‘Jij kan toch met Esmee knutselen en ik kan met Lucas naar hockey.’ zegt hij dan. Volgens hem is dat nu eenmaal zo, een dochter trekt meer naar haar moeder en en zoon meer naar haar vader.

Zelf vindt ik dat nogal ouderwets. Hij kan toch ook kleien en ik kan ook mee naar hockey? Bovendien wil ik niet dat Esmee het gevoel heeft dat Jaap Lucas leuker vindt dan haar. Ik probeer Jaap daarom soms te pushen door Esmee en Jaap dan met z’n tweeën iets te laten doen, zoals samen bij oma op bezoek of samen boodschappen doen. Maar ik vind het lastig omdat het dan geforceerd voelt, en ik ben bang dat Esmee het daardoor juist opmerkt.

Ik hoop dus maar dat het een fase is, en dat ze over een paar jaar iets vinden dat ze beiden leuk vinden om samen te doen…’

Ilona: ‘Ik las in het dagboek van mijn dochter dat ze is ontmaagd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.