Redactie
Redactie Vrije Tijd 5 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis

Op dit moment worden we gedwongen tot slow living, even pas op de plaats en geen verplichtingen meer buitenshuis. We werken thuis, zorgen ervoor dat de kids hun schoolwerk maken en vermaken en verzorgen ze tussendoor ook nog. Dat is een complete omschakeling en kan nogal voor onrust zorgen in huis. Neem daarom even een momentje samen met de kids voor een paar mindfulness oefeningen.

Doe je dat regelmatig, dan leren kinderen om in het ‘nu’ te leven, zijn ze minder snel afgeleid en krijgen ze gemakkelijk(er) rust in hun hoofd. Ook worden kinderen zich door mindfulness bewuster van zichzelf, hun lichaam, emoties en gevoelens. En zelf steek je er ook nog wat van op!

Mindfulness oefeningen voor kinderen

Belangrijk is dat elke mindfulness-oefening wordt gedaan zonder oordelen: je voelt wat je voelt.

  1. Mindfulness-oefening 1: van teentjes tot hoofd

Zorg voor een rustige omgeving en een zachte ondergrond, bijvoorbeeld een matje, kleed, een groot kussen of de bank. Laat je kind er lekker op liggen met de armen langs zijn zij. Doe je zelf mee? Maak het jezelf dan ook gemakkelijk. Vertel je kindje om zijn ogen te sluiten en niks te zeggen, jij bent degene die op een rustige toon de oefening vertelt. Begin bij de teentjes: voel je hoe je tenen aanvoelen, zonder ze aan te raken? Koud, warm, kalm, kriebelig? Ga zo verder omhoog met de voeten, onderbenen, knieën, bovenbenen, billen, buik, borst, nek, vingers, handen, onderarmen, bovenarmen, schouders, gezicht en hoofd. Je kan deze oefening zo kort of lang maken als je zelf wilt, afhankelijk van de leeftijd en aandacht spanne van je kind. Het is een goede oefening voor concentratie en bewustzijn.

  1. Mindfulness-oefening 2: tel je ademhaling

Laat je kind rechtop zitten, in kleermakerszit of met de beentjes naar voren. Jongere kindjes kunnen met beide handen een knuffel tegen hun buik aanhouden, oudere kids leggen een hand op hun buik. Adem rustig in en adem rustig weer uit, neem lange teugen lucht zodat je kind de knuffel of zijn hand op en neer voelt gaan, dit is de buikademhalingsoefening die kalmeert. Je kan dit een paar keer achter elkaar doen. Een stapje verder is de volgende oefening: 5 seconden inademen, 2 seconden vasthouden, 5 seconden uitademen. Vind je kind het lastig om via zijn buik te ademen? Misschien helpt het om je kindje te vertellen dat zijn buikje een ballon voorstelt die elke keer wordt gevuld met lucht.

  1. Mindfulness-oefening 3: wat voor weer is het in je lichaam?

Dit is een mooie oefening om je kind te leren omschrijven hoe hij zich voelt. Vraag hem wat voor weer het binnen in zijn lichaam of hoofd is: schijnt er een lekker zonnetje (ontspannen, rustig) of stormt het (boos, gefrustreerd)? Laat je kind je vertellen wat voor weer het is en dus hoe hij zich voelt op dat moment. Leer hem dat alles goed is, dat je niets kan veranderen aan je gevoel en dat na regen weer zonneschijn komt.

  1. Mindfulness-oefening 4: leren dankbaar te zijn

Neem elke dag een momentje om dankbaar te zijn door je kind drie dingen op te laten noemen waar hij dankbaar voor is. Dit kan van alles zijn, niks is goed of fout. Het leert je kinderen om tevreden te zijn en het leven van de mooie kant te bekijken.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.