Redactie
Redactie Opvoeden 10 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Op deze 3 manieren kun je mindfulness oefenen met kinderen

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook op het gebied van mindfulness. Volgens onderzoek kunnen jonge kinderen beter omgaan met stress als zij bijvoorbeeld meditatie beoefenen; dat soort dingen creëren een goede mentale fundering. Met deze drie oefeningen kun je werken aan de mentale gezondheid van je kind.

Mindfulle buikademhaling

Als kind (en eigenlijk ook als volwassene) kan het soms even aanvoelen alsof de wereld te veel is. Pesterijen, nachtmerries of ruzies kunnen veel impact maken op een jong kind. Dat zijn dingen waar je niet altijd invloed op hebt, en die heel lastig kunnen zijn om te handelen. Daarom is het handig om bepaalde tools te geven aan je kind om er goed mee om te gaan. Als kinderen een toolkit hebben om op een constructieve manier om te gaan met hun emoties, kunnen ze zich al veel sterker voelen.

Simpelweg vijf minuten lang focussen op de buikademhaling, kan al heel goed helpen. Om dit te oefenen, is het belangrijk dat je een kind in een comfortabele houding zit – denk aan liggend op de rug of rechtop zittend. Laat hem of haar inademend door de neus, waarbij je de focus legt op hoe de ademhaling de buik als het ware vult.

Hierbij kan het helpen om de buik als een ballon te zien, die in- en uitzet. Een rustige, langzame ademhaling is meestal heel fijn. Vijf seconden inademen, twee seconden vasthouden en weer vijf seconden uitademen kan een fijn patroon zijn. Consistentie van de oefeningen is heel belangrijk; doe dit dus bijvoorbeeld elke avond met je kind.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe kinderen al op jongere leeftijd een angststoornis kunnen ontwikkelen.

 

Observeer gevoelens

Een ingewikkelde, diepe meditatie is misschien niet geschikt voor jonge kindjes. Toch kun je met het observeren van emoties, een onderdeel van mindfulness, al vroeg beginnen.

Tegenwoordig zoeken we op elk moment van de dag afleiding om onze emoties te onderdrukken – ook als je kind bent, met bijvoorbeeld een leuk tv-programma. Maar dit is meestal niet de weg naar een fijne basis voor je emotionele gezondheid. Daarom kun je met je kind oefenen om gevoelens te herkennen en te observeren. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg de vraag stellen: wat voel je nu in je lichaam? Als hij of zij dat lastig vindt, kun je er ook een spelletje of metafoor van maken. Werk bijvoorbeeld met emoticons die aangeven hoe ze zich voelen, om het zo wat makkelijker te maken.

Als je zelf het voortouw neemt, kan je kind dit op een gegeven moment zelfstandig gaan doen.  De emotionele intelligentie die door mindfulness wordt gecreëerd, is iets waar je kind zijn leven lang nog plezier van heeft – op alle vlakken van het leven.

Oefen met dankbaarheid

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus door de focus te leggen op dankbaar zijn, groeit je vermogen om de fijne dingen in het leven te zien. Daat kun je op elke leeftijd baat bij hebben, ook als kind.

Een fijn ritueel dat je kunt uitvoeren met je kind, is om elke avond vijf dingen te bedenken waar hij of zij dankbaar voor is. Ook al had je kind een rotdag op school, je sluit de dag dan wel op een fijne manier af. Dagelijks dankbaar zijn kun je ook met het hele gezin doen, waarbij iedereen goed naar elkaar luistert zonder enige afleiding. Dankbaarheid is echt een game changer en je kunt het al op een heel simpele manier trainen bij je kind.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

https://www.jmouders.nl/onthaast-ontploeter-ontspan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.